#MeToo donkere wolk boven Golden Globe Awards

Meryl Streep
Door: DitjesDatjes
07-01-2018

LOS ANGELES – Hollywood maakt zich op voor de uitreiking van de 75e editie van de Golden Globe Awards, traditioneel de opening van het Amerikaanse prijzenseizoen. De 25 beeldjes voor de beste films en tv-series van het afgelopen jaar worden zondagavond toegekend in Beverly Hills.

Anders dan vorig jaar zal naar verwachting niet president Donald Trump hét onderwerp van gesprek worden maar de #metoo-kwestie, die Hollywood al maanden in zijn greep houdt. Zeker dertig actrices zijn van plan om in het zwart op de rode loper te verschijnen uit protest tegen seksueel wangedrag in de film- en tv-wereld. Onder hen zijn onder meer Meryl Streep, Jessica Chastain en Emma Stone.

Sinds het schandaal rond Harvey Weinstein uitkwam, zijn talloze andere beroemdheden beschuldigd van seksueel wangedrag waaronder grote namen als Kevin Spacey, Brett Ratner, Bryan Singer, Louis C.K. en Dustin Hoffman. “We hebben veel om over te praten”, zei Golden Globes-host Seth Meyers al vooraf in een promo. Hij presenteert de ceremonie voor het eerst.

Favoriet

De grote favoriet lijkt bij de films vooraf The Shape of Water te zijn. Het fantasydrama sleepte zeven nominaties in de wacht, voor onder meer beste drama en beste regie. The Post en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri volgen met ieder zes nominaties.

Bij de televisie-categorieën leidt Big Little Lies (HBO) met zes stuks de nominatielijst. De zender maakt in totaal twaalf keer kans met naast Big Little Lies onder meer The Young Pope en Game of Thrones. Ook Netflix is in de race met twaalf nominaties voor series als The Crown, Better Call Saul en Stranger Things.

Dit jaar zijn er geen Nederlandse genomineerden. Vorig jaar won Paul Verhoeven nog een Golden Globe voor beste buitenlandse film met zijn thriller Elle. Een prijswinnaar is al bekend: Oprah Winfrey strijkt dit jaar de Cecil B. DeMille Award op, een oeuvreprijs voor mensen die een “buitengewone bijdrage” hebben geleverd aan de entertainmentwereld. Vorig jaar won Meryl Streep de award.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD