Michelin sterrenkok Bas van Kranen creëert kreeftenparadijs in De Amstel

Kreeften hotspot in Amsterdam
Door: Jos La Grande
30-05-2022

Dankzij de glorieuze winnaar bij de Michelinsterren chefkok Bas van Kranen van het restaurant Flore is de Amsterdamse Amstel een walhalla voor rivierkreeftjes. De kok, die duurzaam kookt, gaf tijdenlang het kleinste rivierkreeftje dat werd aangeleverd door de vishandel de vrijheid terug in De Amstel.

Inmiddels staat op het menu rivierkreeften uit de Amstel bij het succesvolle restaurant. Kreeftjes planten zich snel voort.

,,We hadden de traditie dat als er een box met rivierkreeft binnenkwam, het allerkleinste rivierkreeftje het leven mocht hebben en die ging de Amstel in. Tot we twee jaar later zagen: dat is helemaal niet zo’n goed idee”, aldus Van Kranen tegenover de NOS.

Michelin kroonde Amsterdam tot een van de culinaire hoofdsteden van het land. Maar liefst 7 Michelin-sterren (van de in totaal 15 sterren) daalden neer in de hoofdstad Amsterdam.

Het meest spectaculaire nieuws: restaurant Flore in Hotel de L’Europe met dezelfde Bas van Kranen als chefkok kreeg er meteen twee. Van Kranen ging met zijn team uit hun dak. De chefkok kookte eerder bij o.a. De Leuf in Voerendaal.

Maar ook De Juwelier van topkok Richard Oostenbrugge (hij maakte furore ook in Hotel De l’Europe en bij restaurant 212 dat tijdelijk gesloten is voor herstelwerkzaamheden na een brand) kreeg een ster toebedeeld. De Kas aan de Amsterdamse Middenweg, bekend van het boek Het Diner van Herman Koch, Lars en Zoldering kregen ook een ster.

Er kwamen geen nieuwe driesterrenrestaurants bij; De Librije en Inter Scaldes behouden hun driesterrenstatus. Jonnie Boer, de topkok van De Librije, vindt dat er een derde restaurant met drie sterren moet worden toegevoegd. Jacob Jan Boerma stopte met De Leest in Vaassen, maar kookte daar ook drie Michelin-sterren bij elkaar.

Maar liefst 10 restaurants ontvingen dit jaar hun allereerste Michelinster.

Malou Hagenaars van Alma in Oisterwijk, het restaurant sleepte een eerste ster binnen, werd uitgeroepen tot de beste sommelier.

Meer DenD