‘Mieke van der Weij: Dit is mij in het verkeerde keelgat geschoten…’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie
Bij een van de meest populaire radioprogramma’s van Nederland in het weekeinde, de TROS Nieuwsshow, is een ongekende rel ontstaan.
Presentator Peter de Bie is vanwege een vertrouwensbreuk aan de kant gezet en Mieke van der Weij, de populaire kunstambassadrice, geeft er de brui aan zodra haar contract afloopt aan het eind van het jaar.
Wat is hier aan de hand? Voor honderdduizenden luisteraars is de Nieuwsshow een heerlijk begin van het weekend. Mieke is al tientallen jaren verbonden aan het programma, dat 30 jaar geleden met Ellen Brusse en Wim Bosboom startte. Het duo Mieke & Peter presenteerde de radioshow, met achtergronden over wetenschap, kunst, cultuur en bijvoorbeeld ruimtevaart, al ruim 21 jaar samen.

Peter de Bie, met zijn schorre stem, is in het dagelijks leven getrouwd met Dieuwertje Blok (van het Sinterklaasjournaal) en Mieke van der Weij is gelukkig (getrouwd) met haar Sybolt Noorda, in het verleden de baas van de Universiteit van Amsterdam.

Niet de juiste man

De opvolger van Peter de Bie wordt Jan Mom en Mieke zal nog tot 1 januari het programma, bekend ook van de boekenrubriek (tot enkele jaren geleden nog met Martin Ros), presenteren. Mieke heeft ‘niks persoonlijks’ tegen haar nieuwe collega Mom, maar vindt hem simpelweg niet de juiste man op de stoel naast haar.

“Ik ken hem goed, hij heeft vaker voor De Bie ingevallen. Maar De Bie en ik zijn allebei heel verschillend, en dat maakt het programma juist sterk. Ik heb besloten dat ik geen zin heb om een mindere versie van de Nieuwsshow te gaan maken. Vandaar dat ik ermee stop nadat mijn contract eind dit jaar afloopt.”

Non-actief

AVROTROS zegt alleen dit: “Er is een vertrouwensbreuk ontstaan tussen AVROTROS en Peter de Bie, waardoor we genoodzaakt zijn hem per direct op non-actief te stellen. Het klopt dat Jan Mom hem opvolgt als presentator van de Nieuwsshow. Mocht Mieke van der Weij daarnaast besluiten om per 1 januari te stoppen als presentator van het programma, dan zullen wij zorgen voor een waardige opvolger die past in de al ruim dertig jaar lang oude traditie van het succesvolle radioprogramma.”

Mieke van der Weij heeft voldoende ander werk. Ze presenteert bijvoorbeeld het Oog op Morgen, is te horen op radio 4 en is een veelgevraagd presentator. De Tros pakte in het verleden ook het Journalistenforum, dat elke zondagavond werd uitgezonden op radio 1, van haar af.

 

Tags

AVROTROSMIEKE VAN DER WEIJPETER DE BIERADIO 1

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck