Minister Dijkgraaf en burgemeester Halsema openen Pride Amsterdam

Door: DitjesDatjes
26-07-2022

Minister Robbert Dijkgraaf (Cultuur) en burgemeester Femke Halsema openen zaterdag in het Vondelpark de Pride Amsterdam. Na de coronacrisis is het negendaagse evenement terug als vanouds, met onder meer de 25e editie van de beroemde Canal Parade op zaterdag 6 augustus.

Dijkgraaf en Halsema zijn aanwezig bij Pride Park, waarbij de hele dag in het Vondelpark lhbtqi+-evenementen te vinden zijn. Hier verrichten ze samen met de tien ambassadeurs van het festival het officiĆ«le openingsmoment. Op de eerste dag van het festival is ook de Pride Walk vanaf de Dam. Dit is de jaarlijkse demonstratie voor gelijke rechten wereldwijd. De Pride is namelijk naast een groot feest volgens de organisatie ook een pleidooi voor de emancipatie van lhbti’ers.

Het thema van de Pride Amsterdam is dit jaar My Gender, My Pride, waarmee aandacht wordt gevraagd voor groepen die zijn achtergebleven bij de seksuele emancipatie, zoals personen die transgender of non-binair zijn.

Bezoekers uit binnen- en buitenland

Jaarlijks komen er honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland naar de Pride, die dit keer meer dan driehonderd evenementen telt. Ook buiten de stad zijn activiteiten, zoals Pride at the Beach in Zandvoort.

Onlangs maakte de gemeente Amsterdam bekend dat er nieuw beleid komt voor de Pride, dat volgend jaar moet ingaan. Zo wil het stadsbestuur het evenement inclusiever en de roemruchte botenparade minder commercieel maken en komt er voor de straatfeesten een eindtijd om overlast voor omwonenden te beperken. Het nieuwe beleid is nu vrij voor inspraak en wordt na de zomer definitief vastgesteld.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD