Minister Dilan Yesilgöz wint modeparade op het bordes

Kabinet Kaagloos|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De nieuwe minister van Justitie Dilan Yesilgöz heeft haar eerste overwinning binnen. De kersverse bewindsvrouw heeft bij de beëdiging vanochtend bij koning Willem-Alexander de ministeriële modeparade ruimschoots gewonnen. De VVD’ster zag eruit als een plaatje. Alles klopte: kapsel, modieuze jurk en prachtige schoenen.

Als laatste eindigde CDA’ster Karien van Gennip, de nieuwe minister van Sociale Zaken. Haar fuchsia rozejurk reikte tot over haar knieën en de ouderwetse, tuttige strik week af naar rechts.

Vrouwen

Nederland heeft een nieuw kabinet met maar liefst 29 nieuwe bewindslieden en een recordaantal vrouwen, die zich in de kleedkamers goed hadden voorbereid. Echter de belangrijkste vrouw, de nieuwe vice-premier Sigrid Kaag, ontbrak op deze eerste werkdag. Corona gooide roet in het eten, want de D66-leider bleef thuis en moest de modeparade van haar vrouwelijke collega’s missen. Ze stond thuis in de eetkamer in haar blauwe jurk en legde daar ook de eed af.

Jammer voor de valse start van Van Gennip, maar ze had nog wel stevige concurrentie van Micky Adriaansens, de nieuwe VVD-minister van Economische Zaken. Die had zich evenals Kajsa Ollongren gekleed in onelegante broek. Micky droeg daarop een te krap jasje. Kajsa Ollongren had een lange zwarte jas aan met witte schoenen en een zijde-achtige blouse. Terwijl ze notabene ook met legergroen een statement had kunnen maken naar het personeel van Defensie.

De oud-voorzitter van de VVD, Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) leek maatwerk aan te hebben, wit met een opstaande bijna gesloten kraag. Carola Schouten (Armoedebeleid) zag eruit om door een ringetje te halen. Hetzelfde geldt voor Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) in haar zwarte jurkje en Liesje Schreinemacher, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel, zag er eveneens picobello uit.

Heren

De heren deden na de beëdiging onmiddellijk hun jacquet uit (’s avonds draag je een rokkostuum) in de kleedkamertjes van paleis Noorduiteinde. Alle ministers waren risicoloos in het donkerblauw.

De prijs voor het slechtzittende pak gaat naar de voormalige warme bakker Henk Staghouwer. Het jasje was te kramp en ook de broekspijpen van de nieuwe minister van Landbouw waren iets te lang en ingedeukt. Ook de nieuwe Onderwijs-minister Wiersma droeg wel een zeer modieus maar te krap colbertje.

Belangrijker misschien nog wel: de schoenen van de nieuwe Wonen-minister Hugo de Jonge vielen veel minder op. Nog steeds weken ze af van de rest. Echter, hoe gek kan het lopen in Den Haag: zijn grootste concurrent bleek tevens zijn opvolger: Ernst Kuipers (VWS). Op de bordesfoto is het niet heel erg goed te zien, maar de bovenkant van schoenen zijn mahonierood. Daarmee steekt Kuipers af bij de saaie kleur zwart van de rest.

Overigens lijkt premier Mark Rutte maar twee smaken te hebben hangen in zijn walking closet. Een spijkerbroek en het pak dat hij vandaag weer had aangedaan. De minister-president speelt graag op zeker, ook in zijn kledingkeuze.

De Koning

Willem-Alexander zag er uiteraard vlekkeloos en tijdloos uit. De Koning was niet vergeten om een pochet te dragen. Niet een andere mannelijke minister heeft hieraan gedacht. Is toch een kwestie van stijl, uiteindelijk. De Koning had een leuke geblokte stropdas om, die je vlak naast het paleis aan het Haagse Noordeinde kunt aanschaffen. Wat overigens wel opviel dat ook de tand des tijds niet aan koninklijken huize voorbij is gegaan. Ook de vorst is een paar jaartjes ouder geworden sinds de vorige beëdiging.

DEN HAAG – De ondertekening van de Koninklijke Besluiten door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte op Paleis Noordeinde. Daarmee is de langstlopende formatie van 271 dagen in de Nederlandse geschiedenis voorbij. ANP POOL ROYAL IMAGES SEM VAN DER WAL

Tags

CAROLA SCHOUTENDILAN YESILGOZERNST KUIPERSHENK STAGHOUWERKABINETKAJSA OLLONGRENKONING WILLEM-ALEXANDERMARK RUTTESIGRID KAAG

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck