Minister hoopt op compromis rondom songfestivallied Israël

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De schrijvers van de Israëlische songfestivalinzending zouden wellicht toch de tekst van het lied moeten aanpassen. De minister van Cultuur, Miki Zohar, vindt het belangrijk dat Israël straks van de partij is, zegt hij in een interview met nieuwssite N12.

“Niet deelnemen aan het Eurovisie Songfestival zou de goede naam van Israël schaden, maar aan de andere kant kunnen we onze principes niet opgeven”, vindt Zohar. “Ik hoop echt dat Israël zal meedoen.” De minister vreest dat veel andere landen het wegblijven van Israël zouden aanmoedigen en dat het gevolgen kan hebben voor andere evenementen waar het land aan mee wil doen.

In het liedje October Rain van zangeres Eden Golan zou een politieke boodschap zitten en dat mag volgens het reglement niet. Organisator European Broadcasting Union (EBU) is daar nu over in gesprek met de verantwoordelijke Israëlische omroep KAN.

Compromis

Zohar zegt niet tegen veranderingen in het nummer te zijn. “Misschien moeten we een compromis sluiten”, stelt hij. “Uiteindelijk moeten we zorgen dat we er bij zullen zijn.”

Donderdag werd bekend dat Zohar een brief aan de EBU heeft geschreven waarin hij vraagt om Israël niet te diskwalificeren. Hij ontkent daarin ook dat October Rain een “politiek lied” is. Volgens meerdere media zou er een verwijzing inzitten naar de gebeurtenissen op 7 oktober. Op die dag viel Hamas Israël aan, wat het begin van de huidige oorlog tussen Hamas en Israël betekende.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck