Achtergrond: minister van Staat Ruud Lubbers (78) overleden

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Ruud Lubbers, de langst zittende premier van Nederland, is overleden.

De 78-jarige minister van Staat is overleden in het bijzijn van zijn vrouw Ria en zijn kinderen. De politicus en zakenman van katholieke huize was al op zeer jonge leeftijd minister van Economische Zaken in het kabinet Den Uyl van 1973 tot en 1978. Daarna volgde hij Willem Aantjes op als fractieleider na diens vertrek vanwege zijn oorlogsverleden.

Lubbers zou maar liefst drie kabinetten leiden als minister-president. Met steeds weer wisselende combinaties van politieke partijen werd Lubbers vergeleken met een slangenmens.

De CDA’er genoot groot vertrouwen van koningin Beatrix en was destijds zeer populair vanwege zijn zakelijke aanpak, maar ook omdat hij in staat was bruggen te bouwen. Daarbij was zijn taalgebruik Lubberiaans. Soms kon het publiek er geen touw meer aan vastknopen. ,,Ik zie dat een slagje anders”, ,,Laat mij even meedenken” zijn voorbeelden hoe Lubbers vrijwel elke situatie naar zijn hand zette.

De wijze waarop hij Elco Brinkman, zijn opvolger als CDA-leider in 1994, te kijk zette was ronduit schandalig. Lubbers maakte op een vrijdagavond tijdens de campagne bekend dat hij op Ernst Hirsch Balin (nummer 3 van de lijst) zou gaan stemmen vanwege een ethische kwestie. Het CDA werd uiteraard weggezet als een verdeelde partij met een leiderschapscrisis. Brinkman ging zijn ondergang, met dank aan Lubbers, tegemoet.

Afscheid

Lubbers kon maar moeilijk afscheid nemen. Voormalig premier Dries van Agt is vol lof over Lubbers, maar herinnert zich ook nog de periode dat er bezuinigd moest worden en zijn kabinet het bezuinigingsplan Bestek ’81 wilde uitvoeren. Lubbers gaf toen geen thuis, terwijl hij zelf een paar jaar later zware hervormingen (en bezuinigingen) doorvoerde.

De premiers Balkenende en Kok reageerden geschokt op het overlijden. Volgens Balkenende kwam er voor hem steun van Lubbers, ook op moeilijke momenten. Zoals na de enorme verkiezingsnederlaag meldde Lubbers zich toen in het Catshuis om te troosten.

De internationale carrière van Lubbers was vooral ook een boulevard of broken dreams. Zijn kandidatuur om voorzitter van de Europese Commissie liep de soep in. Helmut Kohl en de Franse president Francois Mitterrand hielpen de kansen van Lubbers om zeep. Kohm vond dat Lubbers te kritisch was op de Duitse eenwording. Zij kozen toen voor de Belg Jaen-Luc Dehaene. En ook zijn sollicitatie als Navo-chef stuitte op bezwaren.

Kofi Annan

Eind 2000 werd Lubbers door de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gevraagd om Sadako Ogata op te volgen als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) op te volgen; een troostprijs.

In deze functie zette hij zich in voor de bescherming en opvang van de naar schatting 21 miljoen vluchtelingen en ontheemden in meer dan 120 landen. Hij gaf leiding aan de ruim vijfduizend medewerkers van de VN-organisatie die wereldwijd voor de UNHCR werkzaam zijn.

In mei 2004 kwam echter Lubbers in opspraak door een klacht van VN-medewerkster Cynthia Brzak. De klacht behelsde ongewenste intimiteiten van Lubbers jegens haar, tijdens een formele vergadering in december 2003. Deze klacht werd door het United Nations Office of Internal Oversight Services (OIOS), het VN-onderzoeksbureau voor dergelijke klachten, onderzocht. De klacht werd door het OIOS gegrond verklaard.

Het stak Lubbers dat hij geen kans kreeg om zich te verdedigen in een eerlijke procedure. Later zou ‘Der Macher’ nog twee keer op het Binnenhof verschijnen tijdens een kabinetsformatie. De laatste keer was dat in 2010 toen er uiteindelijk een omstreden samenwerking ontstond tussen CDA en gedoogpartner PVV.

Op 15 feb 2014 was Lubbers bij de herdenkingsdienst van de vermoorde D66-politica Els Borst in Utrecht.

Na het overlijden van oud premier Piet de Jong is CDA’er Dries van Agt nu de langstlevende premier daarna volgt Wim Kok en Jan Peter Balkenende. De laatste is de 60 vorig jaar gepasseerd.

 

 

Tags

CDADRIES VAN AGTPREMIERRIA LUBBERSRUUD LUBBERSWIM KOK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck