Mireille Kaptein Zakenvrouw van het Jaar 2019

Zakenvrouw van het Jaar Mireille Kaptein (m) met voorgangster Aukje Kuypers (l) en Dorothée Chedeville van Veuve Clicquot.

Met de inspirerende toespraak ‘Pak je Kans’ trapte Mireille Kaptein, algemeen directeur van zuivelbedrijf Kaptein uit Heiloo, haar jaar af. 

Ze werd verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar 2019. In een overvol Amstel Hotel in Amsterdam kreeg Kaptein de prestigieuze prijs uitgereikt en daarmee is Mireille Kaptein de 38e Zakenvrouw van het Jaar op een rij. 

Negen jaar geleden nam ze het roer over van haar nu 77-jarige vader, die op deze avond supertrots op zijn dochter was. „Echt waar, de grote groei van het bedrijf is gekomen sinds Mireille aan het hoofd staat.”

Wat Kaptein doet? Ze verpakken boter en kaas. Smelt- en poederkaas wordt er geproduceerd. Elke Nederlander heeft wel Kaptein-kaas of hun Echte Boter in de ijskast liggen. Dorothée Chedeville van het champagnehuis Veuve Clicquot was speciaal voor de uitreiking uit Reims overgekomen. Hans de Boer van VNO-NCW en lid van de jury stond stil bij de ondernemersfilosofie van

de zakenman Anton Dreesmann. „Dreesmann vergeleek ondernemen met het aanduwen van een trein. Duw je te hard dan struikel je als ondernemer over de bielzen. Denk je dat je op de rijdende trein kunt uitrusten, dan gaat het ook mis”, aldus De Boer.

Het gehoor bestond uit ex-Zakenvrouwen van Jaar, onder wie Irene Schröder, Yolande Eijgenstein, Lia van den Berg en de winnares van vorig jaar Aukje Kuypers van de technisch dienstverlener Kuijpers uit Helmond. 

Er waren veel hippe en jonge ondernemende vrouwen, onder wie de Young Ladies van onderneemster Elske Doets, die een academie heeft opgericht voor jong, zakelijk talent.

Behalve ambassadeurs uit onder meer Jemen bevond zich ook de Bossche wethouder
Huib van Olden onder de gasten. Hij werd vergezeld door de ‘Jonge ambtenaar van het Jaar’ Neeltje van den Heijden. Andere ondernemende vrouwen, zoals fotografe
Annelies Damen en advocate Els de Wind vermaakten zich tijdens de stijlvolle bijeenkomst. 

Natuurlijk waren er na afloop van de prijsuitreiking chaotische taferelen. Iedereen wilde met Mireille Kaptein („ik ben beduusd”) op de foto. 

Met haar man Anne van Egmond, twee zonen, zus Heidi en haar ouders dicht in de buurt straalde de nieuwe zakenvrouw als nooit tevoren. „Zakenvrouw ben je voor het hele jaar”, stelde Bob Bron van Veuve Clicquot de gasten gerust.