Miryanna van Reeden uitgescholden voor ‘vieze jodin’

De 51-jarige actrice Miryanna van Reeden doet aangifte van een ernstige vorm van antisemitisme. Ze werd gisteren op straat voor ‘vieze jodin’ uitgescholden.

De actrice, die rollen speelde in onder andere Westenwind, Onderweg naar Morgen, GTST en Liever Verliefd beschrijft op haar Facebookpagina wat haar gisteren overkwam.

Toen ze in de hoofdstad een straat overstak, bleef een man plotseling stilstaan op het zebrapad. ,,Hij zei iets tegen mij. Ik verstond het niet, ik keek om en hij stond nog stil en keek mij boos aan. Mensen aan de overkant keken mij vreemd, meewarig aan. Even later passeerde hij en keek mij kwaad aan. Ik vroeg hem: ben ik iets verloren? Ik had m’n armen namelijk vol boodschappen. Hij zei: loop door vieze jodin.’’

Grof

De actrice was perplex en vroeg wat er aan de hand was. ,,Hij herhaalde grof en gedecideerd zijn woorden. Ik heb toen hardop geroepen: deze man scheldt mij antisemitisch uit. Hij wilde dat ik doorliep, dat ik wegging omdat ik een jood was.’’

Van Reeden, wiens vader Joods is, werd woest, aldus haar relaas op Facebook. ,,Ik ben namelijk niet bang. Voor niemand! Ik dacht alleen maar, ik ga niet buigen en ga niet weg voor jou.’’

De confrontatie met de onbekende man heeft veel bij Miryanna teweeggebracht. ,En dat voor het Joods Historisch Museum, in de buurt waar zoveel joden zijn weggevoerd. De symboliek. Zoveel haat.’’

De actrice gaat hoe dan ook aangifte doen van het incident en er melding van maken bij het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI).