Mislukt VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes klapt uit de school: intriges en intimidatie op het Binnenhof

Kamerlid mislukt
Door: DitjesDatjes
25-09-2017

Niemand heeft ooit van haar gehoord: Ybeltje Berckmoes. Behalve dat deze backbencher van de VVD vandaag letterlijk een sappig boekje opendoet over de perikelen in haar partij.

Ybeltje voelde zich geintimideerd door VVD-topper Halbe Zijlstra die tegen haar zou hebben gezegd: ‘Je hebt geen enkel talent om politicus te zijn’. Ze onthult dat VVD-Kamerleden slechts als ‘stemvee’ mogen opdraven en ze schetst een decor van tragiek in de Tweede Kamer, waar mislukte Kamerleden het heel snel tot alcoholist kunnen schoppen.

Zelf moest ze uren lang wachten op de stemmingen die vaak ’s avonds laat plaatsvinden. Berckmoes, die een flutportfeuliie had gekregen, ging dan maar urenlang Netflixen… In haar boek schrijft ze dat het heel gemakkelijk is om als Kamerlid alcoholist te worden. ,,Sommigen verschenen teut in de plenaire zaal om te stemmen.”

Ook de prominente VVD’ers spaart ze niet. Zoals Defensie-minister Hennis over wie ze schrijft dat ze haar oren liet hangen naar VVD-Kamerlid Ten Broeke ,,Han dicteert en jeanine noteert”), staatssecretaris Dekker (Cultuur) die als baantjesverdeler wordt weggezet en premier Rutte, die niets heeft met liefde. ,,Liefde daar zie ik alleen maar ellende van in mijn omgeving…”, zou hij tegen haar hebben gezegd.

Haar frustratie schrijft Berckmoes van haar af. Over foutegrappen van collega’s, de macht van de VVD-voorlichters en dat Kamerleden bij een lek hun telefoons moesten inleveren om die te laten checken.

Ondanks haar mislukte Kamerlidmaatschap zou Berckmoes, aldus De Telegraaf, gevraagd zijn om te solliciteren naar een burgemeesterspost. Dat was volgens haar een poging om haar helemaal weg te werken. Ze weigerde en bleef zitten. Van 2011 tot maart 2017 bleef ze Kamerlid en ontving daar het salaris (7705,12 euro per maand).

Het boek van Berckmoes ‘De afdeling Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn’ kan worden gezien als een afrekening met de VVD.

Meer DenD