Moby wil het liefst nooit meer touren

Door: DitjesDatjes
08-05-2021

Buitenlandse fans van Moby die hem nog live willen zien, moeten zich erbij neerleggen dat dat wellicht nooit gaat gebeuren, of het vliegtuig pakken. De Amerikaanse muzikant en zanger hoopt dat hij nooit meer een grote tournee hoeft te doen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Ik zal er nooit over klagen, maar ik vind touren echt niet leuk”, vertelt de 55-jarige artiest aan het ANP. “Ik verwacht niet dat iemand begrip kan opbrengen voor een behoorlijk invloedrijke muzikant – en vooral voor een witte hetero man – die niet houdt van touren. Dat verwacht ik echt niet. Maar ik hoop dat ik, als ik geluk heb, het touren voor de rest van mijn leven kan vermijden.”

Het vervelende aan een tournee vindt Moby dat je constant op plekken bent die door anderen zijn gemaakt. “Of het nou een tourbus, auto, backstage of een vliegtuig is: tijdens een tour breng je 99,9 procent van de tijd door op kunstmatige plekken. Thuis slaap je in je eigen bed, eet je je eigen eten en kijk je uit een raam dat je zelf hebt gekozen. Dat voelt als een veel gezondere omgeving. Daarnaast kan ik tijdens een tournee niet werken. Thuis kan ik schrijven, video’s maken, aan muziek werken en bezig zijn met mijn werk voor goede doelen.”

Veganistische taco’s

Liever speelt de muzikant, bekend van hits als Porcelain, Natural Blues en Why Does My Heart Feel So Bad?, in zijn eigen achtertuin. “Met een paar vrienden onder het genot van veganistische taco’s Neil Young-covers spelen op de gitaar. Dat doe ik veel liever dan optreden voor duizenden mensen.”

Moby omringt zich sowieso het liefst met mensen die hij goed kent. Dat is een van de redenen dat de muzikant zelden op sociale media kijkt. “Ik vind het gezonder om je emotionele staat en zelfbewustzijn te laten beïnvloeden door je vrienden en familie dan door mensen die je helemaal niet kent.”

Narcistisch

Toen sociale media en blogs net opkwamen, las Moby nog alles wat over hem werd geschreven. “Ik was behoorlijk narcistisch en wilde alles meekrijgen wat over me werd gezegd. Totdat ik één reactie las: iemand schreef dat hij me zo haatte dat hij me wilde neersteken en me wilde zien doodbloeden. Toen besloot ik dat ik er klaar mee was. Ik lees geen recensies meer, kijk niet meer naar mezelf op tv en lees geen artikelen en reacties meer over mezelf. Als de berichten goed zijn dan voeden ze mijn narcisme, maar als ze slecht zijn dan zorgen ze ervoor dat ik van een brug wil springen”, zegt hij lachend. “Het is dus nooit goed.”

De muzikant geniet van de onwetendheid. “Ik hou ervan dat ik geen idee heb wat de wereld over me zegt. Ik hoor alleen wat vrienden, familie en mensen die ik ken over me zeggen. Ik houd me alleen bezig met hen, mijn spiritualiteit, de natuur, mijn gezondheid, creativiteit en de wereld waarin ik daadwerkelijk leef in plaats van de onlinewereld die ik niet ken.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD