Modekoningin Máxima: van stiletto naar platte schoenen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Schijnbaar moeiteloos loopt ze rond op de allerhoogste hakken. Maar ook Máxima’s voeten kennen grenzen. In haar kast zijn dan ook steeds meer flatjes te vinden. 

Er zijn veel regeltjes aan het hof, maar in geen enkel handboek staat iets vermeld over een verplichte hakhoogte. Dat zou ook gek zijn, zeker anno 2023. Maar wie de beelden bekijkt van koningin Máxima en haar collega’s, zou bijna anders vermoeden. Uren en soms zelfs dagenlang lopen de dames rond op de meest ingewikkelde pumps. Een hak van zo’n 8 tot 10 centimeter is eerder regel dan uitzondering, en dan het liefst ook nog een heel dunne. In de koninklijke walk-in closet moet je dus goed zoeken voor je een flatje (platte schoen) tegenkomt, maar ze zijn er wel. Soms sméékt een situatie namelijk om comfort. 

Spekglad

Neem de poseersessie bij de Akropolis van Athene, die plaatsvond op de eerste dag van het staatsbezoek aan Griekenland. Door de vele bezoekers zijn de rotsen daar spekglad geworden. Máxima wilde natuurlijk voorkomen dat ze zou uitglijden. Gelukkig was ze goed voorbereid door haar hofdames, die ruim voor het staatsbezoek al een kijkje hadden genomen bij de toeristische trekpleister. Buiten het zicht van de media wisselde de koningin haar sneeuwwitte naaldhakken snel even om voor bruine ballerina’s. Zowel qua kleur als comfort een verstandige zet. Bij een streekbezoek staat er vaak een wandeling door een natuurgebied op de planning. Aanvankelijk bleef Máxima gewoon haar hakken dragen, maar door de   jaren heen bleef ze zó vaak haken en deden  haar voeten zo’n pijn, dat er tegenwoordig steevast loafers of ballerina’s in de kofferbak klaarliggen. Slippers zijn, mits de situatie het toelaat, ook koninklijk goedgekeurd. Zeker als de koningin per vliegtuig op reis gaat. Om zwelling en pijn tegen te gaan draagt ze bij lange vluchten compressiekousen, maar die lossen natuurlijk niet al het ongemak op. Slippers kunnen dan een voetvriendelijke oplossing zijn, zeker als er ook nog sprake is van tropische temperaturen. 

Sneakers

Met sneakers zul je de koningin dan weer niet zo snel zien. Terwijl haar collega’s gerust een ontwerp van
Nike of Veja aantrekken, blijft Máxima ver weg van de sportieve afdeling. Koningin Letizia is inmiddels wel om en dat moest ze ook wel. Door het vele gebruik van naaldhakken is haar voorvoet namelijk overbelast. Deels lost ze dat op met een extra zooltje in haar pumps, maar er worden ook steeds meer flatjes aan haar schoencollectie toegevoegd. Bij prinses Beatrix speelt de ouderdom een rol. Haar hakken – van zo’n 4 centimeter – maken langzaamaan plaats voor ballerina’s. Het liefst zwarte exemplaren met een bescheiden strikje. Uiteraard glanzend gepoetst, want hoge hak of niet: Beatrix weet hoe ze verzorgd voor de dag komt. 

Tags

HAKKENKONINGSHUISMAXIMAMODEKONINGIN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck