Mogelijk geen sanctie Mohammed bin Salman voor moord Khashoggi

Door: DitjesDatjes
26-02-2021

De Verenigde Staten willen 76 betrokkenen bij de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi straffen met een inreisverbod. Maar kroonprins Mohammed bin Salman zal geen sanctie opgelegd krijgen. De Amerikaanse geheime dienst meldde vrijdag dat hij op de hoogte was van de operatie om Khashoggi het zwijgen op te leggen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Khashoggi werd gezien als een gevaar voor het koninkrijk vanwege de kritiek die hij uitte op het regime. De journalist verdween spoorloos tijdens een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul in oktober 2018. Hij werd daar naartoe gelokt en is daar, zo wordt aangenomen, vermoord door een speciaal commando. De Amerikanen hebben het over 21 personen die hoogstwaarschijnlijk op een of andere manier betrokken waren bij de moord op Khashoggi, waaronder het 15-koppige commandoteam.

Mohammed bin Salman keurde de plannen goed die uiteindelijk leidden tot de moord op Khashoggi, aldus de inschatting van de inlichtingendienst. Het is “uiterst onwaarschijnlijk” dat Saudische functionarissen een dergelijke operatie uitvoerden zonder autorisatie van de kroonprins, aangezien hij sinds 2017 “absolute controle” heeft over alle operaties rond veiligheid en inlichtingendiensten, zo stelt het rapport.

Explosieve inhoud

Het rapport is lang geheim gehouden vanwege de hoogst explosieve inhoud. De kroonprins geldt als de machtigste man van de olierijke staat, en Saudi-Arabië is de belangrijkste Arabische bondgenoot van de Verenigde Staten. Onder president Trump waren de betrekkingen hartelijk maar schimmig. Zijn opvolger Biden liet eerder al weten de relatie met Saudi-Arabië te gaan herzien en “transparanter” te maken.

Biden telefoneerde donderdag nog met de Saudische koning Salman en zou het belang van mensenrechten hebben benadrukt. Het is niet bekend of hij toen ook het Khashoggi-rapport heeft aangekaart.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD