Muzikanten bezorgd over mogelijke verkoop auteursrechtenclub BMI

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De huidige eigenaren van Broadcast Music Incorporated (BMI) verliezen bij een eventuele verkoop van de non-profitorganisatie de belangen van componisten nooit uit het oog. Dat schrijft CEO Mike O’Neill in een reactie op een brandbrief van diverse belangenorganisaties voor componisten in de Verenigde Staten. Die maken zich zorgen over de gevolgen van de mogelijke verkoop van de Amerikaanse organisatie die zorgt dat muzikanten hun auteursrechten uitgekeerd krijgen.

BMI werd in 1939 opgericht. Radio- en tv-bedrijven zijn momenteel nog eigenaren van de organisatie. Eind juli werd bekend dat het consortium verkennende gesprekken aan het voeren is met geïnteresseerde geldschieters om een belang in BMI te nemen of zelfs de organisatie in zijn geheel over te nemen. Doel is om BMI van een non-profit organisatie om te vormen tot een winstmakend bedrijf.

“Er is geen BMI zonder songwriters, en niemand weet dit beter dan wij”, schrijft O’Neill in de brief die sectorwebsite Music Business Worldwide (MBW) in handen heeft. “Onze missie was en zal altijd zijn om onze songwriters, componisten en uitgevers te ondersteunen en de waarde van hun muziek te laten groeien.”

Winstgevend bedrijf

De keuze om BMI om te vormen tot een winstgevend bedrijf heeft te maken met het feit dat de huidige eigenaren willen investeren om de groei in de toekomst veilig te stellen, legt O’Neill uit. Er worden overnamegesprekken gevoerd met private equity-bedrijven, weet MBW. Daar zit nu juist de bezorgdheid van de liedjesschrijvers en componisten, zo valt op te maken uit een brief die MBW ook heeft ingezien. In het schrijven wordt aan de eigenaren van BMI gevraagd of een deel van de opbrengst van de verkoop terugvloeit naar de musici.

Het is de muzikanten verder een doorn in het oog dat het consortium van mediabedrijven bij de verkoop geld gaat verdienen met de opbrengst van licentierechten die ze zelf betaald hebben. Met andere woorden: ze krijgen via een verkoop een deel van hun eigen geld weer terug.

Agressieve rendementsdoelstellingen

Een derde punt waar de componisten zich zorgen over maken is de handelwijze van private equity-bedrijven. Die hebben over het algemeen “agressieve rendementsdoelstellingen”, staat te lezen in de brief die vorige week aan de eigenaren van BMI is gestuurd. Als BMI winst maakt, zullen de nieuwe eigenaren daar een flink deel van opeisen om hun investering terug te verdienen. De briefschrijvers zijn bezorgd dat die houding ten kosten gaat van de uitkeringen aan muzikanten.

O’Neill antwoordt in zijn brief dat de stap om winstgevend te worden juist wordt onderzocht om de musici meer te laten verdienen. In het geval van een verkoop zorgt BMI “dat elke partner onze missie om prioriteit te geven aan de belangen van songwriters, inclusief hun financiële succes, omarmt”, laat de CEO weten.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.