Mysterieus telefoontje uit kringen rond koningshuis over piloot Poch

Wie belde rond het koningshuis
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Iemand rondom het Nederlandse koningshuis blijkt in 2007 contact te hebben opgenomen met het Europees agentschap Eurojust dat onderzoek deed naar de pijnlijke affaire rondom voormalig Transavia-piloot Julio Poch.

Van dit mysterieuze feit wordt melding gemaakt in een langverwacht onderzoeksverslag. De Nederlandse vertegenwoordiger van Eurojust, een justitieel samenwerkingsverband van de EU, heeft toen geen notitie gemaakt van dit merkwaardige gesprek.

LEES OOK:

RVD: geen interventiepoging vanuit Koninklijk Huis

De vraag is: heeft het Nederlandse koningshuis zich via het Kabinet van de Koning zich bemoeid met het onderzoek naar de Argentijnse piloot?

Verslag van gemaakt

Het gaat om een vrouw die belde, maar de identiteit van de belster is vooralsnog onbekend. Van het gesprek is wel een gespreksverslag gemaakt. Dít werd gezegd in het telefoongesprek: ,,Die zaak tegen de Argentijnse piloot is dat nou nodig? (…) Het is zo pijnlijk voor Máxima.”

Of dit een manier was in kringen rond het koningshuis om het onderzoek te beïnvloeden is tot dusver niet duidelijk. Het D66-Kamerlid Sjoerdsma zal morgen tijdens het vragenuurtje premier Rutte aan de tand voelen over dit mysterie.

Koningshuis wel geïnformeerd

De commissie-Machielse, die onderzoek heeft gedaan in opdracht van minister Grapperhaus (Justitie), heeft geen relatie ontdekt tussen tussen de affaire rond de vader van Máxima, Jorge Zorrequieta, en de zaak-Poch. Overigens zouden leden van het koningshuis 12 jaar geleden wel zijn geïnformeerd over het politie-onderzoek naar de piloot. 

Een onderzoekscommissie concludeert dat oud-minister Hirsch Balin niet buiten zijn boekje is gegaan in de affaire rond Poch. Ook het Openbaar Ministerie en de politie worden vrij gepleit door de onderzoekscommissie.

De piloot zat jarenlang ten onrechte vast in Argentinië op verdenking dat hij dodenvluchten zou hebben gevoerd tijdens het beruchte generaalsregime in het Zuid-Amerikaanse land.

Tags

JULIO POCHKONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN MAXIMATRANSAVIA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck