Na 65 jaar dirigeren nog een keer Bernard Haitink

Bernard Haitink
Door: Jos La Grande
06-09-2019

Alle ogen in de concertwereld zijn vandaag gericht op slechts één man: Bernard Haitink. De Nederlandse concertmeester, die op zijn 27e voor het eerst op de bok stond, zwaait vanavond definitief af.

In het Zwitserse Luzern staat de 90-jarige Nederlandse dirigent voor de Wiener Philharmoniker en het wordt naar verwachting een geweldig en eervol afscheid. Haitink verwierf wereldfaam en is een van de meest illustere dirigenten ter wereld.

In Nederland had Haitink al eerder afscheid genomen van het Concertgebouworkest en afgelopen week waren 6.000 Britten (alsof er geen Brexit-crisis is) laaiend enthousiast toen Haitink in de Royal Albert Hall bij de BBC Proms ook hier voor eens en voor altijd afscheid nam.

Netzoals in Londen en bij de Salzburger Festspiele vorige week dirigeert Haitink in Luzern het Vierde Pianoconcert van Beethoven en Bruckners Zevende symfonie.

Na vanavond is het echt gedaan, heeft Haitink beloofd. Hij trekt zich dan terug met zijn echtgenote Patricia in zijn huis in Londen. De Britse recensenten noemen het afscheid van Haitink (na 65 jaar aan de top in de internationale muziekwereld) het einde van een tijdperk.

Voor wie nog een keer live naar Haitink wil luisteren, moet vanavond afstemmen op Radio 4. Het wordt een wonderschone, onvergetelijke en historische avond. Haitink zal vele keren het applaus in ontvangst nemen. En als hij voor de laatste keer de trappen bestijgt, zal hij ongetwijfeld denken aan het Nederlandse gezegde: ,,Zeg nooit, nooit.”

Meer DenD