Na eigen verslaving: Najib Amhali begint afkickkliniek en biedt zelf hulp

Najib begint verslavingskliniek
Door: Charlotte Wijnen
16-09-2021

Najib Amhali heeft een verslavingskliniek in Abcoude geopend. Dat heeft de cabaretier, die zelf jarenlang kampte met verslavingen, samen gedaan met zijn begeleider Reda Saleh. Het gaat om een dagbesteding, maar in de toekomst hoopt Amhali ook bedden te hebben in de kliniek. ,,Zodat mensen die kampen met verslavingen langer bij ons kunnen blijven.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

‘Overal miste ik iets’

In zijn eigen afkicktraject verbleef Amhali in twee klinieken. Eén in Nederland en één in het buitenland. ,,Ook zat ik bij andere instellingen in dagbesteding”, zo vertelt hij in het AD. ,,Overal heb ik wel wat bruikbaars meegepikt, maar in alle gevallen miste ik ook iets. Een persoonlijke benadering.”

De 50-jarige Amhali, die inmiddels ruim drie jaar clean is, besloot dat hij mensen wilde gaan helpen na alle reacties die hij kreeg toen hij met zijn verhaal naar buiten trad.

Stilletjes kliniek begonnen

In een meeting kwam hij Saleh tegen die hem vertelde plannen te hebben voor een kliniek in Abcoude. ,,Ik leerde bij een dagbesteding Reda Salah kennen en hij had hetzelfde gevoel. Hij is net zo lang als ik clean, maar hij verbleef in dertig verschillende klinieken. Samen zijn we in maart onze eigen kliniek begonnen, stilletjes”, aldus Amhali.

De cabaretier stelt dat hij door open te zijn over zijn eigen verslavingen ook taboes doorbreekt. ,,Ik kom natuurlijk uit een zwijgcultuur en sinds ik in de openbaarheid over mijn problemen praat krijg ik veel berichten van Marokkanen en Turken”, zegt hij. ,,Onze kliniek is voor iedereen, maar door mijn betrokkenheid merk ik dat er veel mensen met zo’n achtergrond zich aanmelden.”

BuzzE

Meer DenD