Na verlies moeder ook vader van Nigel de Jong ziek

Door: Ditjes en Datjes
28-07-2019

Het kwam voor voetballer Nigel de Jong als een complete verrassing: het overlijden van zijn moeder Marja Woldberg (60) op 15 juli. Ook al was Marja al sinds haar veertiende nierpatiënt en heeft ze huidkanker gehad, het ging volgens de familie de afgelopen jaren juist zoveel beter met haar.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Heen en weer reizen

De 34-jarige Nigel voetbalt bij Al-Ahli SC, een voetbalclub uit Djedda in Saoedi-Arabië, maar bezocht zijn moeder in Amsterdam zo vaak hij kon. De twee hadden een enorm hechte band. Marja heeft de voetballer en zijn zusje Ashmira namelijk alleen opgevoed. Vader en oud-profvoetballer Jerry de Jong ging er vandoor toen de kinderen nog jong waren.

Vechten om te overleven

Door moeder Marja haar gezondheidsproblemen was Nigel op jonge leeftijd al man des huizes in hun flatje ergens in Amsterdam Geuzenveld. Het gehele gezin was aan het vechten om te overleven en Marja deed haar best om haar kinderen op te voeden. ,,Ik ging naar school en speelde al vanaf mijn negende in de jeugd bij Ajax. Mijn moeder wilde niet dat ik zou gaan zweven. Dus na trainingen moest ik mijn eigen kleding wassen en in het huishouden meedraaien. Ik werd al snel volwassen’ zei de Jong in maandblad Elf Voetbal.

Nog meer ellende

Vader en zoon werden herenigd in maart 2007 toen Isaura-Siënna, dochter van Nigel en Winonah, werd geboren. Tot hun grote schrik is bij vader en opa Jerry de Jong uitgezaaide teelbalkanker ontdekt.

‘Ik ben trots op je schat’

Vroeger werden ze financieel onderhouden door familie totdat Nigel in 2002 op zeventienjarige leeftijd debuteerde in het eerste bij Ajax. Acht jaar later werd hij met een salaris van 8,1 miljoen euro de best betaalde voetballer van Nederland bij Manchester City. ,,Mijn moeder zei: ‘Ik ben trots op je schat!”’ laat hij Privé weten.

Nigel de Jongplein

Hoe ouder Marja werd, hoe gelukkiger ze zich begon te voelen. Ze woonde zelfstandig in haar flat in Geuzenveld die uit keek over het het plein die in 2005 naar haar zoon vernoemd werd: het Nigel de Jongplein.

View this post on Instagram

1996. Young bull on a mission. #tbt

A post shared by Nigel de Jong (@nigeldejong) on

 

Meer DenD