Na ziekte: Ruud de Wild is klaar met ‘gezeur’

Door: Kees van der Made
26-01-2022

Ruud de Wild kreeg vorig jaar de diagnose kanker. Hij ging door een loodzware periode, maar kreeg onlangs goed nieuws… Ruud kijkt nu anders naar het leven.

Ruud de Wild stopte vorig jaar maart met zijn radioprogramma nadat er darmkanker bij hem was geconstateerd. Hij werd succesvol behandeld en keerde in oktober terug op de radio. In documentaire Diagnose De Wild vertelde de radiomaker dat hij dacht dat hij zou komen te overlijden. Later, zei hij in magazine &C: ,,Ik was er gelukkig nog op tijd bij. Nou ja, ook niet helemaal, want anders had ik niet zo’n slopend traject moeten doorlopen. Ik kan er wel luchtig over doen, maar het trekt aan je. Lichamelijk én geestelijk. Kanker hebben, niet weten of je het overleeft, waar je staat, wat er precies met je aan de hand is en overgeleverd zijn aan anderen: het is écht zwaar.”

Millennial-gezeik
Onlangs moest De Wild voor controle naar het ziekenhuis. Het gaat heel goed hem. Hij is ’schoon’. Hij beschouwt zijn ziekteproces als een wijze levensles. ,,Het leven is te kort voor gezeur. Zwarte Piet, de cancel cultuur, black lives matter: als je ziek wordt, maakt het niet uit wat voor kleur je hebt, hoeveel geld je hebt of hoe oud je bent. Kanker maakt geen onderscheid. Dan pas zie je: wat zijn we toch druk met luxe millennial-gezeik. Wees gewoon wat liever voor elkaar. Luister meer en oordeel minder.”

Grootste cadeau
De ziekte heeft hem en vriendin Olcay Gulsen nader tot elkaar gebracht. In het AD vertelde hij: ,,Ze heeft me er doorheen gesleurd. Met haar luchtigheid, rust en mentaliteit. Van ‘hier komen we wel doorheen. Als ik zie hoe hard zij heeft gevochten. Mij bijgestaan. Met de angst die zij heeft gehad. Van en naar het ziekenhuis, urenlang wachten buiten het ziekenhuis. Het is misschien wel het grootste cadeau: dat we zó dicht bij elkaar zijn gekomen.”

Meer DenD