Naruhito staat op 60e verjaardag stil bij coronavirus en Spelen

Door: DitjesDatjes
23-02-2020

De Japanse keizer Naruhito heeft op een persconferentie voor zijn zestigste verjaardag stilgestaan bij de moeilijkheden door het coronavirus en de aanstaande Olympische Spelen in Tokio. Naruhito zei dat Japan in de nog korte tijd dat hij op de troon zit een rumoerige tijd heeft doorgemaakt, met meerdere tyfoons in het afgelopen jaar en nu het nieuwe coronavirus.

Door de uitbraak van het nieuwe virus zijn verschillende festiviteiten rond de verjaardag van de keizer afgelast. In zijn toespraak stond hij dan ook stil bij de virusuitbraak. Naruhito sprak zijn medeleven uit voor besmette mensen en hun families. Ook sprak hij zijn waardering uit voor de mensen die zich inzetten om het virus te bestrijden.

Verder sprak de keizer over zijn herinneringen aan de Olympische Spelen van Tokio in 1964. Hij was toen slechts vier jaar oud, maar noemt zijn herinneringen daaraan een van de hoogtepunten van zijn kindertijd. Het zien van atleten van alle nationaliteiten maakte destijds een diepe indruk op de jonge Naruhito. “Ik geloof dat wat ik toen zag een fundament werd voor mijn blijvende inzet en gebeden voor wereldvrede”, aldus de keizer.

Ondanks het staken van de festiviteiten is het een speciale verjaardag voor de keizer. Het is zijn eerste verjaardag sinds het bestijgen van de troon en bovendien heeft de leeftijd van zestig jaar een speciale betekenis in Japan. De zestigste verjaardag wordt ook wel ‘kanreki’ genoemd. Daarmee wordt gevierd dat iemand de zestigjarige cyclus van de Japanse dierenriem heeft voltooid.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD