Nederland heeft een eigen Queen’s Gambit

Queens Gambit
Door: Jos La Grande
15-01-2021

Wie genoten van het schaakwonder Beth Hammon in de miniserie The Queen’s Gambit weet waarschijnlijk niet dat Nederland ook een wereldkampioene schaken in huis heeft.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Onze eigen ‘Beth Hammon’ heet namelijk Eline Roebers en ze is woonachtig in Amsterdam-Zuidoost. Eline is op weg een grote ster te worden op het schaakbord.

Netflix

Eline is namelijk de nieuwe wereldkampioene schaken voor meisjes tot en met veertien jaar. In zoverre zijn er vele gelijkenissen met de hoofdrolspeelster uit de succesvolle Netflix-serie.

Eline won de WK-finale van de Hongaarse Zsoka Gaal. Elke wedstrijd bestond uit twee partijen, die elk vijftien minuten duurde, plus tien seconden per zet. Haar grootste droom is om later bij de professionals wereldkampioen te worden

De 14-jarige Roebers schaakt al vanaf haar 7e. Haar favoriete schaakstuk is het paard, zei ze onlangs in een interview in De Volkskrant.

Schaken

,,Ik vond school saai en daarom besloot mijn vader mij te leren schaken. Inmiddels oefen ik twee tot vier uur per dag en speel ik dagelijks een wedstrijd op het internet”, zei in het kranteninterview.

De Queen’s Gambit heeft over de hele wereld de belangstelling voor het schaken doen toenemen. Tegelijkertijd is het een openingszet, dame gambiet.

Foto: PHIL BRAY/NETFLIX

LEES OOK:

Anya Taylor-Joy vond einde Queen’s Gambit vreselijk

Meer DenD