Nederland loopt finale mis door gepruts

Afgang voor Nederland in halve finale Songfestival
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De afgang is compleet. Na het valse gekraai in de aanloop naar het Eurovisiesongfestival viel dinsdagavond het doek voor Nederland in de halve finale in Liverpool. Mia en Dion kunnen terug naar huis. Roemloos ten onder. Voor AVROTROS en voor Duncan Laurence, die door de keuzecommisse blind werd vertrouwd, een harde les.

Na eerdere misstappen in Madrid en Amsterdam, waar de sponningen uit de ramen sloegen toen Mia en Dion het liedje Burning Daylights ten gehore brachten, viel de uitvoering in Liverpool nog mee. Er was een flauwe versie van de oorspronkelijke song, waarmee de voormalige songfestivalwinnaar de selectiecommissie wist te overtuigen.

Mediahetze

Om vals zingen te voorkomen van het gelegenheidsduo, dat zichzelf eerder zag als slachtoffer van een mediahetze dan dat ze de hand in eigen boezem stak, was het strijdplan totaal veranderd. Er werden achtergrondzangeressen toegevoegd, Dion en Mia gingen anderhalve toon hoger zingen en de uithalen werden grotendeels geschrapt.

Op hoop van zegen, was het adagium toen ze bij de talkshow Khalid & Sophie het geschonden vertrouwen mochten oppoetsen. Uiteindelijk waren het de televoters die dinsdagavond het Salamonsoordeel velden. Nederland haalde voor het eerst sinds acht jaar niet de finale. Mia en Dion kunnen naar huis en dat mag een afgang worden genoemd.

Wie is schuldig?

Ligt hen aan hen of ligt het aan al die anderen die dit duo lieten bungelen?

De selectiecommissie van AVROTROS bijvoorbeeld. Zij zijn afgegaan op de blauwe ogen van Duncan Laurence. De productiesong hadden de leden van de keuzecommissie niet eerder live gehoord. Jan Smit, commentator met het hart op de goede plaats, stapte er zelfs uit toen de omroep loog over een zogenaamd unaniem besluit om de twee af te vaardigen.

En dan Duncan Laurence. Waar was hij in Madrid en Amsterdam toen er vals werd gezongen? Het zou allemaal goed komen, maak je niet druk was het commentaar van de zanger die we nog wel gaan terugzien in Liverpool. Het liedje en de artiesten, die Duncan naar voren heeft geschoven, bleken van onvoldoende kwaliteit

Behoorlijk naief

En dan Mia en Dion.

Je mag deze twee mensen eigenlijk niets verwijten, behalve dat ze behoorlijk naief zijn geweest. Ze zijn voor de leeuwen geworpen. Ze hebben te weinig geoefend. Het oorspronkelijke liedje was voor hen te hoog gegrepen. Er is fout op fout gestapeld. Voor hen is het te hopen dat ze kunnen doorgaan met hun prille carrières en dat de kras op hun blazoen niet te diep is.

Daarom snel vergeten deze memorabele editie van het Songfestival, terwijl notabene Hannah Waddingham, bekend van de serie Ted Lasso, als een van de presentatrices van het spektakel nu al een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

Tags

EUROVISIE SONGFESTIVAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck