Nederlands Filmfestival maakt zich op voor sobere jubileumeditie

Door: DitjesDatjes
25-09-2020

De veertigste editie van het Nederlands Filmfestival had groots, feestelijk en druk moeten worden. Maar corona gooide roet in het eten. Het feest vindt nu vooral online plaats, inclusief het onderdeel Alle veertig goud, waarin veertig Nederlandse filmklassiekers te zien zijn.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De openingsavond vindt overigens wel plaats in Utrecht: in drie zalen van bioscoop Kinepolis draait vrijdagavond de openingsfilm Bulado van regisseur Eché Janga. Het magisch-realistische drama vertelt over een alleenstaande vader (Everon Jackson Hooi) op Curaçao van wie de tienerdochter contact probeert te leggen met de geest van haar overleden moeder. Een van de aanwezigen is cultuurminister Ingrid van Engelshoven; de zwaar door corona getroffen filmsector hoopt dat zij mogelijk nieuwe toezeggingen meeneemt voor extra overheidssteun.

Bulado sluit thematisch goed aan op het programma-onderdeel KLEUR, waarin professionals praten over de vraag hoe de film- en tv-sector diverser kan worden. Sommige acteurs, zoals Hadewych Minis en Romana Vrede, laten voortaan zelfs in hun contract opnemen dat zij alleen in films willen spelen met een meer diverse cast en crew.

Gouden Kalveren

Het NFF gaat dit jaar, vanwege corona, nog meer het land in dan voorgaande jaren. Acht grote wereldpremières zijn de komende week ook te zien in honderd zalen in zeventig steden door het hele land. Op deze manier kunnen filmfans wel de nieuwe titels direct zien, maar hoeven zij daar niet onnodig voor naar de Domstad af te reizen.

De uitreiking van de Gouden Kalveren, de grote prijs van de Nederlandse film, vindt vrijdagavond 2 oktober plaats in de Stadsschouwburg. Bij de sobere ceremonie zullen alleen de genomineerden aanwezig zijn. Deze namen worden maandag bekendgemaakt.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD