Kabinet en Tweede Kamer volgen situatie Afghanistan op de voet

Reactie Mark Rutte
Door: Charlotte Wijnen
26-08-2021

De dramatische ontwikkelingen na de aanslagen van donderdagmiddag rond het vliegveld van Kabul worden door de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Defensie op de voet gevolgd. Volgens het ministerie van Defensie zijn er geen Nederlandse militairen of leden van het ambassadeteam gewond geraakt.

De aanslagdreiging was dan ook de reden dat meerdere landen gisteren en vandaag besloten direct te stoppen met evacueren. Ook Nederland kondigde dat de afgelopen dag al aan.

Verschillende Tweede Kamer-fracties zijn kritisch over het optreden van het kabinet rond de evacuaties.

Grote tragedie

,,De situatie op Kabul Airport is al weken verschrikkelijk. Mensen slaan doodsangsten uit”, aldus premier Rutte.

Het kabinet kondigde donderdag aan dat de luchtbrug wordt gestopt op aanwijzing van de Amerikanen. „Dit is een zwarte dag voor iedereen die nu nog vastzit in Afghanistan”, aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

Don Ceder (ChristenUnie) spreekt van ‘een grote tragedie’. Veel mensen moeten in angst en onzekerheid achterblijven. „Wat mij betreft presenteert het kabinet zo snel mogelijk alternatieve evacuatiescenario’s om een ieder alsnog daar weg te krijgen”, aldus het CU, die zo snel mogelijk een spoeddebat wil met het kabinet.

Kritiek

Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) vindt dat het kabinet ‘amateuristisch is opgetreden’.

„Het onderschatten van de Taliban, het overschatten van het Afghaanse leger en het slaafs volgen van de Amerikanen kunnen niet verhullen dat Nederland te amateuristisch is opgetreden en ook veel te lang het belang van bescherming van lokale staf heeft genegeerd”, aldus Tom van der Lee.

,,Ik ben woest omdat kostbare tijd verloren is gegaan”, aldus PvdA-Kamerlid Piri. En partijleider Dassen van Volt vindt dat de ministers zich moeten verantwoorden.

Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag: Geen tijd voor formatiegesprekken in verband met de nijpende situatie in Afghanistan.

Meer DenD