Nepalese sherpa voor 23e keer op top Everest

KATHMANDU – Een Nepalese sherpa heeft voor de 23e keer de top bereikt van de Mount Everest en daarmee een record gevestigd. Het is de 49-jarige Kami, die woensdag tegen 8 uur in de ochtend op de piek van de hoogste berg van de wereld stond op 8850 meter hoogte. Een woordvoerder van het Nepalese toeristenbureau meldde het nieuws.

De sherpa’s zijn onmisbaar voor de vele expedities die jaarlijks de Mount Everest willen bedwingen. Zij dragen de bepakking en weten de weg omhoog. Kami is een uitzonderlijke sherpa, getuige zijn record. ”Ik ben nog altijd sterk en wil Sagarmatha 25 keer beklimmen”, vertelde hij in maart voordat hij omhoog ging. Sagarmatha is de Nepalese naam voor de Mount Everest, de berg in de Himalaya.

Hij bereikte deze keer de top via de Zuidoostelijke route, die ook in 1953 werd afgelegd door de Nieuw-Zeelandse bergbeklimmer Sir Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay. Zij bereikten in dat jaar als eersten de top. Sindsdien hebben bijna 5000 klimmers de Mount Everest bedwongen.

 

BUZZS