Nieuw bestuur Mores wil meldpunt ‘naar volgende fase brengen’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp

Advertentie

Van onze redactie

Mores.online, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector, moet “doorgroeien naar de volgende fase”. Dat stelt Febe Deug, de nieuwe voorzitter van Mores, in gesprek met het ANP. Afgelopen week trad er een nieuw bestuur aan.

“Mores is in 2018 opgericht omdat de sector daarom vroeg”, legt Deug uit. “Het vorige bestuur bestond uit mensen die allemaal zelf ook werkzaam waren in de sector en Mores ernaast deden.” Dit leidde onder meer tot een lastige situatie met oud-voorzitter Janke Dekker, die aftrad toen haar man Tom Egbers werd beticht van wangedrag. “Dit soort situaties proberen we te voorkomen met het nieuwe bestuur, dat bewust geen banden met de cultuur- en mediasector heeft.”

De organisatie kreeg de afgelopen jaren steeds meer klachten te verwerken, mede door een aantal grote affaires in de cultuur- en mediasector die naar buiten kwamen, zoals het wangedrag bij The Voice, DWDD en NOS Sport. Mores ontving in 2022 ruim vierhonderd meldingen, bijna acht keer zoveel als het jaar daarvoor. Wie zich bij Mores meldt, wordt overigens direct in contact gebracht met een vertrouwenspersoon. Het bestuur krijgt alleen staatjes van aantallen meldingen per sector.

Beter zichtbaar worden

“We gaan de komende tijd inventariseren hoe Mores nog beter zichtbaar kan worden en of er genoeg geld en middelen zijn om onze taak goed uit te kunnen oefenen”, legt voorzitter Deug uit. “Slachtoffers moeten ons weten te vinden. Maar wij willen ook een duidelijk adviespunt worden voor bedrijven in de media- en cultuursector die willen weten welke maatregelen zij kunnen nemen voor een veilig werkklimaat of hoe zij hun cultuur op dit gebied kunnen veranderen. Die zelf verantwoordelijkheid willen nemen en zeggen: wij willen dat dit soort wangedrag bij ons niet meer kan gebeuren. Gelukkig doet de sector zelf al veel de afgelopen tijd.”

De organisatie die Mores.online nu is, vormt een solide basis om op voort te bouwen, beklemtoont het nieuwe bestuur. “Mensen wisten, ook na het aftreden van de oude voorzitter, Mores heel goed te vinden”, aldus Deug. “Er zijn steeds meer organisaties die bij ons aankloppen en die zich bij ons aansluiten.” Zij kan nog niet zeggen hoeveel meldingen Mores dit jaar al ontvangen heeft. Ook heeft Deug nog geen antwoord op de vraag of er meer vertrouwenspersonen moeten worden gezocht om de grote stroom aan klachten te verwerken. “Dat zijn allemaal vragen waar we ons als nieuw bestuur de komende weken over gaan buigen”, stelt ze.

Naast Deug zijn de nieuwe bestuurders secretaris Rosalie Tamminga en penningmeester Hans Blom. Het vierde bestuurslid is Siri Wouters. Deug maakte naam als organisatieadviseur, gespreksleider en toezichthouder in het onderwijs, in de zorg en bij vrouwenorganisaties. Zij is haar loopbaan begonnen als onderzoeker van seksueel geweld. Over de preventie en bestrijding daarvan heeft ze gepubliceerd en organisaties geadviseerd.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.