Nieuwe onthulling: Peter de Bie stapte naar MAX uit frustratie

Nieuwsshow
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het klimaat bij omroepmolog AVROTROS is dusdanig naargeestig dat Peter de Bie (67) achter de schermen van het Gooise Matras op vertrouwelijke basis in gesprek is gegaan met Omroep Max om het populairste radioprogramma van Radio 1 in een klap te laten verhuizen.

Dat is De Bie, presentatiepartner van Mieke van der Weij op elke zaterdagochtend, duur komen te staan. De Bie, getrouwd met Dieuwertje Blok, is meteen op non actief gezet. En Mieke van der Weij, altijd ongelooflijk loyaal aan haar opdrachtgevers, geeft er aan het einde van dit jaar als haar contract afloopt ook de brui aan.

Max

Het past in de lijn dat met name Tros zich nooit een bal heeft geïnteresseerd voor de radiomedewerkers en de programma’s die ze maken. ,,Alle aandacht gaat uit naar TV”, werd gezegd. Voor de makers van de Nieuwsshow was dat 21 jaar lang een geweldig voordeel. Want de desinteresse leverde ook een enorme vrijheid op om een programma te maken dat a-typisch was. Met onderwerpen en medewerkers die niet typisch waren voor de Tros, maar die wel een informatieve show maakten middenin het interesseveld van de miljoenen Nederlanders.

Avrotros

In de Hilversumse slangenkuil wordt Jan Slagter, de baas van Omroep Max, inmiddels met de nek aangekeken. Hij gaat een verzoek indienen bij de almachtige NPO het programma van De Bie en Van der Weij in een klap over te nemen, inclusief de redactie die de Nieuwsshow voorbereidt. Dat betekent dat de naam zal moeten veranderen, omdat het als merk eigendom is van AVROTROS. Dat wordt ervaren als ‘landjepik’ en er wordt toch al met een scheef oog aangekeken tegen Slagter, die met succesprogramma’s de AVROTROS volledig van de kaart speelt.

De frustratie over met name hoe de leiding van AVROTROS opereert, was voor Peter de Bie zo groot dat hij – als onafhankelijk medewerker – de stap naar Max heeft gezet. Met alle gevolgen van dien toen de omroepleiding er weet van kreeg.

De veren van het Gooise Matras kraken als nooit tevoren.

Tags

AVROTROSJAN SLAGTERMIEKE VAN DER WEIJPETER DE BIETROS NIEUWSSHOW

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie