Nieuwe sultan denkt nog niet aan koningschap

Door: DitjesDatjes
13-01-2019

KUANTAN – Sultan Abdullah van de Maleisische deelstaat Pahang heeft zich zondag terughoudend opgesteld over de mogelijkheid dat hij eind deze maand wordt gekozen tot koning. Na het verlaten van een moskee in Kuantan wilde hij het daar niet over hebben. ,,Ik ga pas denken wat mij te doen staat na de ceremonie dinsdag”, aldus Abdullah. Die dag wordt hij geïnstalleerd als de nieuwe sultan.

Abdullah werd dit weekeinde door de koninklijke familie van Pahang aangewezen als opvolger van zijn vader sultan Ahmad Shah. Die is 88 jaar en al enige tijd ziek. Kroonprins Abdullah (59) trad de laatste twee jaar op als regent. Die regeling werkte goed totdat vorige week zondag de Maleisische koning Muhammad V plotseling aftrad.

Volgens het unieke rotatieschema dat wordt gehanteerd om elke vijf jaar een koning te kiezen, was de sultan van Pahang namelijk aan de beurt. Ahmad Shah kon die functie echter onmogelijk vervullen en alleen een snelle troonswisseling ten gunste van Abdullah zou er voor zorgen dat Pahang kans maakte op bezetting van de federale troon.

De Majlis Raja Raja, een uit negen vorsten bestaande raad waarvan Abdullah als sultan ook lid wordt, moet op 24 januari een nieuwe koning kiezen. Sultan Abdullah wilde daar niet voor op vooruit lopen. Eerst staat zijn eigen eedaflegging als sultan van Pahang op de agenda. ,,Ik voelde me nederig toen ik werd gevraagd om sultan te worden en er is droefheid over mijn vader en dankbaarheid voor het in mij gestelde vertrouwen”, zei hij zondag.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD

Privacy instellingen

DenD.nl neemt je privacy serieus en daarom kun je zelf instellen welke gegevens je tijdens het bezoek aan onze website achterlaat.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen