NIEUWE verhalen over ‘tiran’ Matthijs: ‘Ik ben nog steeds bang voor hem’

Tiran Matthijs
Door: Charlotte Wijnen
30-11-2022

Er komen steeds meer verhalen los over Matthijs van Nieuwkerk, die door oud-medewerkers van De Wereld Draait Door een ‘tiran’ wordt genoemd. Hoewel het zich jaren geleden heeft afgespeeld, zijn sommigen nog stééds doodsbang voor Matthijs. ,,Die man is zó intimiderend, en verbaal zó sterk…”

Steeds meer oud-medewerkers van De Wereld Draait Door durven uit de school te klappen over wat er zich jarenlang achter de schermen heeft afgespeeld. In weekblad Privé zijn deze week nieuwe, verschrikkelijke verhalen over de grillen van Matthijs onthuld.

‘Nog steeds bang’

,,Ik ben nog altijd bang voor Matthijs”, vertelt een tv-maakster aan Privé. ,,Dat komt, als we na een uitzending boven in de redactieruimte zaten om bij te komen, dan hoorde je aan de manier waarop hij de trap op kwam al wat er ging komen. Je herkende na een tijdje zíjn pas.”

Schuim in de mondhoeken

Eén avond is iedereen bijgebleven. ,,Ik weet niet wat er nu weer was voorgevallen. We hoorden al: ‘Matthijs is ontevreden’. Dat was codetaal voor: berg je maar alvast”, zegt een andere bron. ,,En toen gebeurde het. Met zijn kwaaie tred kwam hij de trap op waar de crew net wilde gaan eten en hij begint me daar te schreeuwen! Het schuim stond in zijn mondhoeken!”

‘Verstijfd van angst’

Matthijs stond te ‘brullen’ op tien centimeter van iemand zijn gezicht. ,,Echt te brullen als een malloot”, aldus de bron. ,,Toen het gebeurde, zat iedereen aan de grond genageld. Verstijfd van angst. Niemand deed iets. En als anderen erbij geweest waren, dan hadden die ook niets gedaan. Die man is zo intimiderend, en verbaal zo sterk…”

Het was een avond die een grote impact heeft gehad op veel mensen. Volgens de bron konden een aantal mensen die op die bewuste avond aan het werk waren, een tijd niet werken. ,,Helemaal niet, of in elk geval niet bij DWDD.”

‘Kijkcijferheilige’

De VARA heeft na dit incident een mail gestuurd naar de medewerkers met een excuses, maar maatregelen werden er niet genomen. ,,Natuurlijk niet”, aldus de bron. ,,De ploeg realiseerde zich dus ook dat de VARA alles wist, maar niets deed om het te stoppen of om hen te helpen. Dat er geen steun te verwachten was omdat Matthijs tot kijkcijferheilige was gebombardeerd.”

Meer DenD