‘Niks te Melden gaat over niks en daarom over alles’

Door: DitjesDatjes
19-09-2020

Vier politieagenten, drie criminelen en nul actie. Het is in een notendop de nieuwe komische BNNVARA-serie Niks te Melden, die zondag van start gaat op NPO 3. En dat er niks gebeurt, is volgens de cast juist de kracht ervan.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“In series proberen we altijd goed sluitende teksten te hebben, dingen die kloppen. Terwijl dat in het echte leven helemaal niet zo is. Dat zie je heel weinig op beeld. Ik vind het heel vet dat dat in deze serie wel zo is”, zegt André Dongelmans, een van de criminelen, in gesprek met het ANP. De Luizenmoeder-acteur vergelijkt het met de Amerikaanse serie Seinfeld. “Een serie die nergens over gaat en daardoor eigenlijk overal over gaat.”

De zesdelige serie gaat over twee agenten (Henry van Loon en Stefan de Walle) die samen veel tijd doorbrengen in een auto, twee agentes (Jelka van Houten en Eva Laurenssen) in een verdacht rustige meldkamer en drie criminelen (André Dongelmans, Theo Maassen en Jim Deddes) die opzichtig onzichtbaar proberen te blijven.

Gênant

Allemaal wachten ze op actie die nooit komt. “Ze zijn tot elkaar veroordeeld, moeten de tijd met elkaar opvullen. Dat levert grappige, absurde en ongemakkelijke situaties op. En soms ook heel eerlijke en heel lieve”, vertelt Stefan de Walle, die dat soort momenten wel herkent vanuit zijn eigen baan. “Ik zit soms ook uren te wachten op een set en dan heb ik de meest bizarre dialogen of ontboezemingen met collega’s.”

Dat er in de serie, die vanaf zondag wekelijks te zien is op NPO 3, weer echt tijd wordt genomen voor een gesprek vindt De Walle “heel prettig”. “We zijn ernstig geneigd om door te denderen. Er moet altijd actie zijn. Dat is hier niet. Wat er gebeurt, is wat er in de hoofden van die mensen gebeurt. Dat ze verbaasd zijn over elkaars vragen of dat ze het gênant vinden waar de ander zich over uitlaat.”

Zelfspot

De serie, een bewerking van de Australische reeks No Activity, is in andere landen een groot succes. Of de kijkers het hier ook zullen waarderen, vindt Dongelmans moeilijk in te schatten. “Ik hoop dat Nederland klaar is om zich mee te laten voeren in iets heel geks, in iets heel nieuws. En dat ze het geduld hebben om te blijven kijken en ons vertrouwen.”

Jelka van Houten hoopt in ieder geval dat de politieagenten die kijken een beetje zelfspot hebben. “Als zij het niet leuk vinden, nemen ze alles wel heel letterlijk denk ik. We maken ze niet belachelijk. Het gaat om de dialoog die je hebt terwijl er niks gebeurt. De opvulling tussen niks en niks. Dat heb je in elke baan.”

“Je hebt volgens mij meteen door dat het niet accuraat is, dat het niet gaat zoals het echt gaat”, vult Dongelmans aan. Hij snapt dat het een dunne lijn is. “Maar het is juist een grens die we volgens mij altijd moeten opzoeken, want daar is het het interessants. En je slaat de bal weleens mis. Maar ik hoop echt dat er een groep is die denkt: yes, dit is gemaakt voor mij.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD