Nog één jaar: DIT verandert er als Amalia 18 wordt

Prinses Amalia
Door: Eva Steins
07-12-2020

Groot feest vandaag bij de Oranjes: Prinses Amalia is vandaag zeventien jaar oud geworden. Hiermee viert ze haar laatste verjaardag als minderjarige. Wat staat haar allemaal te wachten als zij over een jaar achttien wordt, en daarmee meerderjarig?

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus vertelt aan RTL Nieuws de meest ingrijpende veranderingen die Amalia én het land te wachten staan wanneer zij achttien wordt. ,,Het belangrijkste is dat ze vanaf dan automatisch koningin wordt als haar vader overlijdt”, onthult hij. Als Willem-Alexander nu komt te overlijden terwijl Amalia nog minderjarig is, zal koningin Máxime tot 7 december 2021 namens Amalia regeren.

Raad van State

Daarnaast verandert er een hoop voor Amalia. Zo wordt zij vanaf haar achttiende verjaardag officieel lid van de Raad van State, net zoals haar vader en moeder. Wat kan zij daarvan verwachten?

,,Je moet niet denken dat dat inhoudelijk een zware taak is”, zegt Paulus daarover. ,,Ze hoeven niet naar de vergaderingen toe, en de koning is er dan ook bijna nooit. Zijn rol als voorzitter is vooral een symbolische rol, de vicevoorzitter is de feitelijke voorzitter.”

Daarnaast mogen leden van het Koninklijk Huis niet stemmen, maar alleen meevergaderen.

Agenda

Zullen we meer van Amalia gaan zien als zij meerderjarig wordt? Tot nu toe leeft zij haar leven redelijk buiten de schijnwerpers. Met uitzondering van twee fotomomenten per jaar en Koningsdag worden de prinsesjes zoveel mogelijk uit de publiciteit gehouden door hun ouders.

Zodra Amalia achttien wordt, mag zij zelf gaan beslissen of ze bezoeken gaat afleggen en lintjes zal doorknippen. ,,Ik ben heel benieuwd hoe haar agenda eruit gaat zien”, zegt Paulus. ,,Dat is niet anders dan voor de koning, die heeft ook maar één plicht: wetten ondertekenen.”

Paulus verwacht dat Amalia geen schuw leven zal lijden. ,,Ze lijkt er geen moeite mee te hebben dat ze ooit koningin wordt. Ze heeft zelf ook weleens gezegd dat ze het prima vindt, en dat ze ‘best een leuk leven’ heeft.” 

Miljoenen

Een paar lintjes doorknippen, en een beetje meevergaderen met de Raad van State. Tot nu toe lijkt het erop dat Amalia niet de meest heftige taken toegewezen krijgt. Maar ze wordt er daarentegen wél goed voor betaald…

Bij de aanbieding van de Miljoenennota op Prinsjesdag kreeg Amalia te horen hoeveel geld zij in 2021 kan verwachten van de staat.

Haar ‘eindejaarsuitkering’ bedraagt een schamele 107.000 euro. Zij krijgt dit bedrag omdat zij in 2021 maar liefst 24 dagen achttien jaar oud is. Een ruime 4400 euro per dag dus…

In 2022 kan Amalia rekenen op een ruime 1,5 miljoen euro…

LEES OOK:

Hoera! 17x foto’s door de jaren heen van jarige Amalia

Meer DenD