Nog steeds weinig vrouwen op de radio

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Op alle grote radiostations in Nederland zijn vrouwelijke radiomakers nog steeds in de minderheid. Dat blijkt uit een onderzoek van vakplatform Spreekbuis, dat in het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart een onderzoek deed. Vooral bij commerciële radiozenders zijn vrouwelijke presentatoren zeldzaam.

Radio 538, Radio 10, Radio Veronica en SLAM! staan onderaan de lijst: daar is geen van de presentatoren een vrouw. Bij BNR is dat 8 procent, bij 100% NL 14 procent en bij NPO Radio 2 is 17 procent van de radio-dj’s vrouw. NPO Radio 1, NPO 3FM en NPO Radio 4 doen het relatief gezien het best, met een vrouwelijk aandeel van rond de 30 procent.

“Het onderzoek van Spreekbuis dient niet als oordeel, maar moet vooral inzicht geven dat vrouwen een beperkte rol spelen in dit vakgebied. Vrouwen beginnen over het algemeen later met hun interesse voor radio”, aldus Eline Maarse van Spreekbuis. “Maar vergis je niet, er zijn een paar geweldige vrouwelijke dj’s, zoals Astrid de Jong, Marisa Heutink en Tineke de Nooij.”

In 2018 deed het radioplatform ook onderzoek naar het aandeel vrouwen bij de publieke omroep. Vooral op NPO Radio 1 zijn er de afgelopen jaren meer vrouwen achter de microfoon aangeschoven.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie