Noord-Holland richt stikstofbank op om PAS-melders te helpen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

HAARLEM (ANP) – De provincie Noord-Holland wil met de oprichting van een stikstofbank agrarische en industriële bedrijven te hulp schieten die buiten hun schuld niet de juiste natuurvergunning hebben. Deze zogenoemde PAS-melders zitten sinds 2019 in een onzekere situatie. Een landelijke oplossing blijft uit en veel provincies zitten met de kwestie in hun maag.

Noord-Holland gaat nu actief op zoek naar bedrijven die schaarse “stikstofruimte” kunnen leveren. Er zijn al aanbiedingen, aldus een provinciewoordvoerder.

PAS-melders zijn ondernemers, veelal boeren, die aanvankelijk geen vergunning hoefden te hebben om relatief kleine hoeveelheden stikstof uit te stoten. Een melding volstond, maar dat veranderde na een uitspraak van de Raad van State in 2019. De PAS-melders moeten sinds 2019 wel een vergunning hebben, maar die worden door de stikstofproblematiek nauwelijks meer uitgegeven. Deze bedrijven zijn formeel in overtreding, maar er hoeft volgens de Raad van State nu niet op te worden gehandhaafd.

Ook zogenoemde interimmers, bedrijven die al actief waren voordat in februari 2009 Europese wetgeving van kracht werd, moeten eigenlijk een vergunning hebben. Noord-Holland wil nu beide groepen helpen door stikstofruimte die op een bepaalde plek vrijkomt, bijvoorbeeld doordat een veehouderij stopt, aan deze ondernemers beschikbaar te stellen.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck