North Sea Jazz na twee jaar corona: ‘Eindelijk weer’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Na twee wegens corona geschrapte edities trapt het driedaagse North Sea Jazz Festival weer af, en wel op vrijdag 8 juli. Veel trouwe fans hadden hun kaarten bewaard en de resterende tickets waren ook snel verkocht: festivaldirecteur Jan Willem Luyken verwacht in totaal 90.000 mensen. “Eindelijk uit die voortdurende corona-nachtmerrie. Dit voelt ongelooflijk goed. Het allermooiste moment is als die vrijdag de deuren van Ahoy opengaan en alle bezoekers weer blij en verwachtingsvol binnenkomen. Dat hebben we zo verschrikkelijk gemist.”

Twee jaar corona betekende voor Luyken en zijn team “die continue spanning van wachten, wachten, wachten. Wat mag er wel, wat mag er niet. En wanneer mag dan iets wel, of is dat volgende week weer anders. Maatregelen zus en zo. Steeds nieuwe besluiten, steeds andere inzichten. Een heel vervelende tijd.” Hij herinnert zich nog de verbijstering toen ergens in april 2020 het besef doordrong dat het écht niet kon doorgaan, in de zomer. “Toen dachten we: dan komen we in 2021 extra goed terug. Maar ja…”

Nu, bij de organisatie van het festival, zijn net als in de hele sector de tekorten aan personeel gevoeld. Ervaren medewerkers vertrokken, noodgedwongen. “Maar inmiddels hebben we gelukkig alle honken weer bezet, ook security, horecapersoneel en festivalcrew.” Rotterdam Ahoy bleef bovendien in de tussentijd doorbouwen en er staat nu een gloednieuw zalencomplex inclusief nieuwe concertzaal. “Dat gaf ons de kans het hele terrein opnieuw in te delen.” Enkele podia zijn naar die nieuwe vleugel verhuisd. Ander voordeel van de coronaperiode noemt Luyken dat artiesten tijdens lockdowns alle tijd hadden om nieuwe muziek te maken. “Die kunnen ze nu eindelijk live gaan uitvoeren, voor volle zalen, zoals het hoort.”

160 optredens

North Sea Jazz 2022 kent voor een groot deel dezelfde line-up als voor 2020 al was aangekondigd, met zo’n 160 optredens. Op 8, 9 en 10 juli staan op de vijftien podia bijvoorbeeld Diana Ross, Gregory Porter, George Benson, Nile Rodgers & Chic, Erykah Badu, Alicia Keys, Eliane Elias en Black Pumas. Artist in Residence is de 82-jarige Herbie Hancock die een aantal concerten geeft.

Er is een eerbetoon aan de jong overleden (en vaste NSJ-bezoeker) trompettist Roy Hargrove, het Rotterdam Philharmonisch Orkest speelt met zangeres Lizz Wright, het Metropole Orkest geeft een aantal concerten, evenals de 80-jarige drummer Han Bennink. Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest staat op het programma, maar ook Jett Rebel, Jacob Collier, Michael Kiwanuka, H.E.R., New Cool Collective, en Diana Krall. Speciale aandacht is er voor muziek met Afrikaanse invloeden, van Zuid-Afrikaanse jazz tot Nigeriaanse pop. Verder zijn er masterclasses en kunstexposities.

Zomercoronagolf of niet, het NSJ is er klaar voor. “Ahoy heeft uitstekende luchtventilatiesystemen en alle ramen en deuren staan open. Er is voldoende ruimte om afstand te houden. Als iedereen de basismaatregelen in acht neemt, is er geen reden voor ongerustheid.”

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie