NPO-baas wil ook stoppen met ‘Opgelicht?!’

NPO Opgelicht
Door: Charlotte Wijnen
18-05-2021

Na het inkorten van Andere Tijden, Radar en Opsporing Verzocht, wil NPO-directeur Frans Klein helemaal stoppen met het programma Opgelicht?! ,,Mogen we ook een keer ontspannen en een beetje lachen?”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Volgens Frans Klein moet er meer amusement komen. Het tv-publiek vergrijst, en dus wil de publieke omroep proberen om de middengroep van 20 tot en met 49 jaar wat meer te bereiken. Tot grote ongenoegen van velen.

Rumoer

Rumoerige tijden in televisieland. Andere Tijden, Radar en Opsporing Verzocht worden ingekort en programma’s als Blauw Bloed, Typisch en Opgelicht?! verdwijnen volgens het NRC helemaal.

Terwijl het ene na het andere inhoudelijke programma wordt geschrapt, wordt de kijker wél overladen met infantiele tv-shows. Waarom? Frans klein wil plaatsmaken voor human interest, humor en reality. ,,Daar kijkt de groep van 20-49 veel naar”, aldus de tv-directeur in NRC. ,,Tegen iedereen die nu zegt: ‘Gaan ze wéér zoveel geld naar amusement brengen’, wil ik zeggen: mogen we ook een keer ontspannen en een beetje lachen?”

,,We hebben aan de omroepen gevraagd: welke programma’s zouden jullie zelf willen schrappen?” legt NPO2-netmanager Gijs van Beuzekom uit. Toen bleek dat BNNVARA First Dates wilde opgeven en KRO-NCRV De Slimste Mens. Beide programma’s trekken veel kijkers, waaronder jongeren. Frans Klein noemt dat ‘tactische intekening’: ,,Ze noemen programma’s die wij toch niet zullen wegdoen, om eronderuit te komen”, aldus Frans in NRC.

Gespleten tong

De VPRO spreekt met gespleten tong, want de omroep zou zélf Andere Tijden hebben aangedragen. Nu zeggen ze dat ze ertegen zijn, tot grote ergernis van Van Beuzekom. ,,Dit steekt me echt. Ze hebben allemaal, állemaal gezegd: wij willen die 20-49-groep ook bereiken en we begrijpen dat we daarvoor dingen moeten inleveren”, klaagt hij. Volgens hem gaat het schrappen heel zorgvuldig. Dus óók bij programma’s als Opgelicht?!, Blauw Bloed en Typisch.

Meer DenD