NPO neemt in december besluit over sanctie Ongehoord Nederland

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De NPO verwacht pas “in de eerste helft van december” naar buiten te treden met het besluit over het wel of niet geven van een tweede sanctie aan omroep Ongehoord Nederland. Dat laat een woordvoerder van de NPO woensdag aan het ANP weten. “Er is een uitgebreide zienswijze door ON! ingediend, die we nu eerst zorgvuldig zullen beoordelen. Deze beoordeling nemen we vervolgens mee in ons besluit rond de tweede sanctie”, aldus de zegsman.

De NPO maakte vorige maand het voornemen bekend om ON! voor de tweede keer in een paar maanden tijd een financiële sanctie op te leggen omdat de omroep onder meer niet voldoende bereid zou zijn om samen te werken binnen het bestel. De eerste sanctie werd in juli opgelegd na een rapport van de ombudsman van de NPO. Hierin stelde de ombudsman klagers in het gelijk die vonden dat de omroep in haar programma’s aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt.

Eind oktober maakte de NPO het voornemen bekend om ON! voor de tweede keer een financiële sanctie op te leggen. De omroep is volgens de NPO niet voldoende bereid om samen te werken binnen het omroepbestel. Ook kreeg de ombudsman van de NPO weer vele honderden klachten na een uitzending van het programma Ongehoord Nieuws halverwege september. Daarin was te zien dat zwarte mensen witte mensen in elkaar slaan, zonder dat hierbij context werd gegeven. Klagers stellen dat er sprake zou zijn van racisme. Ook diverse omroepbazen lieten zich hard over dit filmpje uit. Karskens zelf stelt echter dat hij in uitzendingen “de andere kant van het nieuws wil belichten”.

Niet eerder is de NPO voornemens geweest om een omroep tweemaal te bestraffen. Bij een definitieve tweede sanctie kan de NPO staatssecretaris Gunay Uslu (Media) vragen om de vergunning van ON! in te trekken. Ook het College van Omroepen, waarin alle ledenomroepen zich hebben verenigd, liet weten niet meer te willen samenwerken met ON! omdat de omroep volgens hen “geen journalistiek bedrijft”. Volgens ON! zijn de andere omroepen verplicht om samen te werken omdat dat in de Mediawet staat.

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang zei vrijdag ervan uit te gaan dat het programma Ongehoord Nieuws van ON! per 1 januari nog steeds op televisie te zien zal zijn. Zij voegt daar wel aan toe dat de omroep zich moet houden aan de journalistieke regels van de NPO. Bij een definitieve tweede sanctie zou staatssecretaris Gunay Uslu (Media) de vergunning van ON! kunnen intrekken.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie