NPO: plannen Slob ten koste van aanbod

HILVERSUM – De NPO is na een eerste blik op de plannen van minister Arie Slob (Media) voor de publieke omroep niet overtuigd. “De maatregelen kunnen leiden tot opnieuw een grote bezuiniging, die onze hele programmering en programmamakers hard zullen gaan raken. De mediaplannen van het kabinet bieden helaas niet de gehoopte langetermijnzekerheid voor een stabiele publieke omroep voor iedereen”, laat NPO-voorzitter Shula Rijxman weten in een reactie.

Slob deelde vrijdag zijn plannen voor de publieke omroep, die grotendeels al uitgelekt waren, met de Tweede Kamer. Zo wil hij voor 20.00 uur geen reclame op de zenders en wordt jongerenzender NPO3 meer een plek voor regionaal nieuws. “Deze maatregelen zullen de publieke omroep minder slagvaardig maken en vooral ten koste gaan van het programma-aanbod voor jongeren. Zeker als NPO 3 wordt omgevormd tot een regiozender zal ons bereik onder jongeren drastisch afnemen en jong talent steeds minder kansen krijgen bij de publieke omroep”, reageert Rijxman.

De NPO stelt dat een “sterke en brede publieke omroep harder nodig is dan ooit: een plek vrij van commerciële belangen en politieke beïnvloeding, waar onafhankelijk nieuws, de Nederlandse cultuur en onze samenleving centraal staan”. “Met de plannen van dit kabinet komt die belofte aan Nederland onder druk te staan. Het kabinet schrijft dat het uitgesloten is dat de programmering zal worden geraakt. Met de plannen zoals die nu voorliggen, is dat onmogelijk.”

De NPO blijft zich de komende tijd inzetten voor “een gevarieerd en veelzijdig programma-aanbod”. Ook gaat de publieke omroep met Slob in gesprek over de uitwerking van zijn plannen.

 

BuzzE