Ode aan Erik ten Hag, de beste Nederlandse trainer ooit

Ode aan Ter Hag|Ode aan Erik ten Hag.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Het werd de donderdagavond van de grote ommekeer op Old Trafford. FC Barcelona droop af na een tweede zinderende wedstrijd binnen een week. En bij Erik ‘The Warrior’ ten Hag was er die kortstondige glimlach nadat hij Barcelona-coach Xavi Hernandez een klopje op de schouder gaf. Manchester United is ‘back’, schreven vandaag de Britse kranten. Met dank aan Erik ten Hag.

Ook tijdens de persconferentie na afloop van de onvergetelijke wedstrijd waren er loftuitingen voor de Nederlandse wondercoach. Erik ten Hag, hij blijft altijd kritisch op zichzelf en het team, vond de eerste helft te vlak. De manager greep in, wisselde de Nederlander Wout Weghorst en bracht ex-Ajacied Anthony, die later de winnende goal in het doel knalde, in het spel.

Wie is deze Erik ten Hag, die met een toverstok zijn teams tot grote hoogte weett brengen? Komt hij van en andere planeet? Weet je nog, het erste jaar bij Ajax dat de voetbalanalisten hem wegzetten als het ‘boertje uit Twente’?

Fans uitzinnig

De fans in het stadion van Manchester United reageerden in de pot tegen Barcelona uitzinnig op wat de spelers van Ten Hag lieten zien. Zelfs Sir Alec Ferguson, de man die als manager Man Unitd in het verleden tot de grootste voetbalclub ter wereld maakte, kirde op de tribune het uit van plezier. Een paar dagen eerder had hij nog met de Dutchman een hapje gegeten.

Deze Ten Hag is anno 2023 misschien wel de beste voetbalcoach die Nederland ooit heeft voorgebracht. Groter dan Louis van Gaal, Rinus Michels, Ronald Koeman en Bert van Marwijk bijelkaar. Als speler zagen we de Tukker bij Go Ahead Eagles, FC Twente, RKC en onder andere FC Utrecht. Later als trainer/coach keek hij zijn ogen uit in München, waar hij het tweede van Bayern Munchen onder zijn hoede kreeg. En Ten Hag hield zijn ogen en oren open als lid van de staf van de Spanjaard Pep Guardiola, ook een van de stercoaches van dit moment.

Successen bij Ajax

De methode van Guardiola paste Ten Hag toe bij FC vutecht en het zorgde voor de successen bij Ajax. In de persconferenties van Erik ten Hag, ook donderdagavond weer, gebruikt hij meerdere keren het woord ‘strijders’ als hij het over zijn spelers heeft.

Zelfs als ze over de rode lijn gaan met gemene, keiharde overtredingen. Het hoort erbij, vindt Ten Hag. ,,Ik wil bezit van de bal en ik wil de tegenstander pijn doen. Het gaat om bezit, over bewegen, over verticale aanvallende patronen, over onder druk zetten, vleugelspelers die naar het midden trekken etc.”, zo legde hij zijn voetbalfilosofie, die bijna niemand begrijpt, een keer uit.

De Britse media zijn lyrisch over de prestaties van Erik ten Hag bij Manchester United. Het kan verkeren, want de Britse journalisten kunnen bij tegenvallers snel veranderen in een stel bloeddorstige wolven.

Miljarden vliegen om je oren

Manchester United, nu nog eigendom is van de Amerikaanse belegger Glazer, staat op het punt te worden overgenomen door investeerders uit Qatar. De miljarden vliegen je om je oren. Manchester United doet dit seizoen nog op vier fronten mee met de prijzen: de landstitel, twee bekercompetities en in de Europa League. Een jaar geleden was dat nog ondenkbaar, zelfs met de prima donna Ronaldo in de gelederen.

Die voetbalt inmiddels in de woestijn. Ook hier trok Ten Hag consequent de grens. Hij liet zich niet koeieneren door de voormalige wondervoetballer uit Portugal, die met zijn 37 jaar niet meer paste in het nieuwe elftal van Ten Hag. Ondanks diens inloedrijke vrienden, onder wie Piers Morgan. Het interview van tv-journalist en opinieleider Morgan met Ronaldo, eind 2023, was de druppel die de emmer deed overlopen.

Erik ten Hag verdient…

Erik ten Hag is een winnaar. En ondertussen blijft hij bescheiden. Maar ook deze Tukker zal ongetwijfeld financieel profiteren van de successen die er nu worden geboekt. Volgens The Sun verdient Ten Hag een jaarsalaris van 11 miljoen euro. Daarmee is hij de best betaalde Nederlandse trainer ooit. Overigens verdient Pep Guardiola, de coach/trainer die door Ten Hag wordt geadoreerd, het dubbele op dit moment bij Manchester City.

Tags

ERIK TEN HAGODEVOETBAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck