Oekraïne moet diep in Rusland kunnen terugslaan, pleit Nederland

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

WASHINGTON (ANP) – Oekraïne moet zo nodig dieper in Rusland kunnen terugslaan, vindt Nederland. Met name de Verenigde Staten geven Oekraïne daar maar mondjesmaat toestemming voor. Maar het land heeft volgens defensieminister Ruben Brekelmans meer armslag nodig om zich te kunnen verweren.

De VS zijn ervoor beducht om te worden meegesleurd in de Russische oorlog tegen Oekraïne. Ze stellen het land daarom strenge voorwaarden aan het gebruik van gekregen Amerikaanse wapens. Pas toen Rusland de tweede stad van Oekraïne, Charkiv, bedreigde kreeg Kyiv toestemming om bijvoorbeeld over de grens vurende artillerie of daar samengetrokken Russische troepen te bestoken.

Oekraïne dringt de laatste dagen opnieuw aan op verdere versoepelingen. Het wil bijvoorbeeld Russische vliegvelden kunnen aanvallen om een eind te maken aan de aanhoudende verwoestende bombardementen met vliegtuigbommen.

Internationaal recht

Oekraïnes bondgenoten zouden in plaats van een actieradius voor Oekraïne binnen Rusland ook een categorie van toegestane doelwitten kunnen afspreken, oppert Brekelmans. “Dat we tenminste kunnen zeggen dat het legitiem is voor Oekraïne om die vliegvelden en vliegtuigen te bestoken.”

“Maar dat is een discussie die we met onze partners hebben”, zegt de defensieminister. “Want ons standpunt is duidelijk. Wij stellen geen enkele beperking, als het binnen het internationaal recht is.” Ook niet op de inzet van de F-16’s die Nederland binnenkort naar Oekraïne stuurt.

Wapentuig VS

Veel westerse wapens zijn van Amerikaanse makelij, waardoor de VS vaak zeggenschap hebben over het gebruik daarvan door Oekraïne. Maar dat is bij de F-16’s in ieder geval geen obstakel, maakte Nederland eerder duidelijk.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck