OG3NE: ”Mama, voor jou gaan we knallen.”

|Ogene: ''we gaat knallen voor mama."||"Knallen voor mamma"
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Vanessa Bontje

Al tijdens haar zwangerschappen wenste de moeder van Lisa, Shelley en Amy Vol, die samen OG3NE vormen, dat haar kinderen iets zouden doen waar de wereld wat aan heeft. Met hun Songfestivallied ‘Lights and shadows’, dat is opgedragen aan de ongeneeslijk zieke Isolde, is dat precies wat het Brabantse drietal hoopt te doen. ,,We willen kracht geven aan zieke mensen en hun dierbaren”, zegt Amy. ,,Met onze powerballad willen Nederland trots maken en een lach op mama’s gezicht toveren. Voor haar gaan we knallen in Kiev.”

"Knallen voor mamma", de zusjes Og3ne zijn klaar voor het songfestival.
“Knallen voor mamma”, de zusjes OG3NE zijn klaar voor het songfestival.

Het Songfestivalcircus van de afgelopen weken in Nederland verbleekt bij wat de drie dames van OG3NE binnenkort te wachten staat in Kiev. Toch staan de drie zusjes Lisa, Shelley en Amy Vol te popelen om te gaan.

,,We hebben een verhaal te vertellen met ons lied”, zegt oudste zus Lisa (22). ,,We willen mensen kracht toezingen met ‘Lights and shadows’. Het is zéker niet bedoeld als zielig lied. Omdat ziekte, liefde en zorgen voor elkaar heel dicht bij ons staat vanwege de ziekte van onze moeder, denk ik dat onze pure emotie overbrengen.”

Shelley: ,,Toen mama zwanger was van ons schijnt ze vaker te hebben geroepen dat ze wenste dat ze kinderen zou krijgen die iets zouden achterlaten op deze wereld en andere mensen iets mee zouden geven. Daarom zingen we ‘Lights and shadows’, dat is bedoeld om kracht te geven. En dat is ook het verhaal dat in Kiev over ons is te vertellen.”

Amy: ,,Het leek ons betekenisvoller dan een Miss Universe-achtige speech over wereldvrede.”

De moeder van de drie zusjes, die afkomstig zijn uit Fijnaart waar ook zanger Frans Bauer woont, lijdt aan een zeldzame bottumor. ,,Het is heet een chordoom”, vertelde Isolde vorig jaar op televisie. ,,En die zat bij mij in de nekwervel bij de schedelbasis. Tijdens het vastzetten van mijn nek, hebben ze mijn tongzenuw geraakt. Vandaar dat ik een beetje moeite heb met praten.”

Sinds twee jaar zit Isolde in een rolstoel, wat onvermijdelijk was omdat de beschadiging nog meer verlammingsverschijnselen veroorzaakte.  ,,Opeens kreeg ik uitval aan heel m’n rechterkant.”

Moeder Isolde zit in een rolstoel, achter haar vader Rick.

Jullie gaan in Kiev knallen voor mama, wanneer werd eigenlijk duidelijk dat er iets ernstig mis was met haar gezondheid?

,,Dat is een jaar of acht geleden”, vertelt Shelley. ,,Langer wisten we dat het niet zo goed met haar ging. Ze had al jaren van onderzoeken achter de rug, maar steeds kwam er niets uit. Daardoor werd steeds gesuggereerd dat het stress moest zijn waarvan ze last had. ‘Dansen en drie dochters opvoeden, is een enorme klus’, werd haar gezegd. Toen er uiteindelijk een scan van haar lijf werd gemaakt, kwam er een diagnose.”

Amy: ,,De dag van de uitslag gingen we met zijn allen naar het ziekenhuis. We voorvoelden al dat we slecht nieuws zouden krijgen.”

,,We wilden allemaal niet dat onze ouders alleen gingen”, vult Lisa aan. ,,We hebben elke emotie vanaf het eerste moment met elkaar gedeeld. Die steun is heel belangrijk.”

Wat heeft jullie lied tot nu toe teweeggebracht?

Shelley: ,,Sinds de bekendmaking hebben we enorm veel overwegend positieve reacties gekregen. Brieven, kaarten, mailtjes, bloemen. En dat geldt ook voor onze ouders, die werkelijk zijn overstelpt met steunbetuigingen. Dat doet onze moeder erg goed. Daar put ze veel kracht uit. “

Wat betekent Moederdag voor jullie?

,,We geven haar altijd een kaart met tekst die er vaak op neer komt dat het voor ons eigenlijk elke dag Moederdag is”, zegt Amy. ,,Maar dat die ene dag extra speciaal is.”

Hoe ziet Moederdag er dit jaar voor jullie gezin uit?

,,Dit jaar wordt voor het eerst dat we alle drie niet meer thuis wonen”, vertelt Lisa. ,,Shelley en Amy zijn vorig jaar uit huis gegaan en afgelopen maart kreeg ik de sleutel van mijn eigen huis. Het wordt inderdaad de eerste Moederdag dat we niet thuis wonen. Maar we gaan afspreken dat we zoals altijd wakker zingen voor het ontbijt.”

Wat is het mooiste dat ze jullie heeft geleerd?

,,Geloven in het goede en durven loslaten”, zegt Shelley. ,,Erop vertrouwen dat het goedkomt. En niet piekeren.”

Lisa: ,,Ze heeft ons altijd op het hart gedrukt nooit weg te gaan zonder gedag te zeggen, elke dag te waarderen en elkaar niet voor lief te nemen.”

,,Ze heeft zo’n positieve kijk op het leven, dat het bijna naïef is”, vertelt Amy. ,,Dat vind ik heel mooi en ik geloof dat ik dat van haar heb meegekregen.”

En  jullie vader?

,,Papa is vooral trots dat we voor het liedje dat hij en Rory (het vriendje van Shelley, red.)  hebben gekozen”, zegt Lisa, terwijl haar zusjes instemmend knikken. ,,Sommige mensen zeiden dat ze niet anders hadden verwacht, maar geloof me, we hadden dat echt niet gedaan als het niet goed genoeg was. Wat we zo in hem waarderen is, naast zijn liefde, dat hij altijd voor ons klaarstaat. Echt, we kunnen hem vierentwintig uur per dag bellen en dan springt hij ons op.”

Ogene: ''we gaat knallen voor mama."

Hoe ziet het leven van jullie gezin er op dit moment uit?

Amy: ,,Onze ouders genieten op andere manieren van alles dat er gebeurt. Beter wordt mama nooit meer, ze is ongeneeslijk ziek. Waar we op letten, is dat we met zijn allen blijven benadrukken wat we nog wel samen kunnen en zo min mogelijk kijken naar wat niet meer kan.”

,,We weten dat ze het liefste weer eens achterop de motor zou springen bij onze vader”, vertelt Shelly. ,,Dat deden ze zo graag samen. Nu speelt haar leven zich meer en meer thuis af. En daarom maken we het daar gezellig. Zo kijken we altijd met zijn allen een serie als we bij elkaar zijn, ‘Once upon a time’.”

Lisa: ,,Niemand mag los van de anderen kijken. Laatst was het ook weer zo ver en toen zei ze na afloop van de avond: ‘Ik heb me in dagen niet zo gelukkig gevoeld.’”

Kan mama mee naar Kiev?

Shelley: ,,Dat zou heel onverstandig zijn. Ten eerste kunnen we haar daar niet de zorg geven die ze nodig heeft. Ten tweede is het vanuit de zaal lastig te zien, helemaal voor haar.”

,,Dus ze blijft thuis voor de televisie kijken”, zegt Lisa. ,,En we zullen via app en telefoongesprekken contact met haar houden.”

Hebben jullie eigenlijk al gewonnen door met dit intieme lied het Songfestival te halen?

In koor: ,,Ben je gek? Nee hoor, we gaan voor de winst! Anders moet je lekker thuisblijven.” Amy: ,,We willen Nederland trots maken en er vol voor gaan. En daarbij een lach op mama’s gezicht toveren.”

Wat betekent OG3NE?

De naam OG3NE is bedacht door de vader van Lisa, Shelley en Amy en heeft een duidelijke verwijzing naar hun moeder Isolde.  ‘O’ is de bloedgroep van hun moeder en G3NE staat voor de genen die ze verbinden. Tot slot verwijst de 3 naar het feit dat ze drie zusjes zijn.

Exclusief!

Moederdagboodschap voor Isolde
,,Hi lieve mama, je dochters hier…” Exclusief voor D&D TV spraken Lisa, Shelley en Amy Vol een boodschap in voor hun zieke moeder Isolde Vol. De liefde die eruit spreekt, bezorgt u kippenvel!

Tags

DITJES & DATJESEUROVISIE SONGFESTIVAL 2017INTERVIEWO'GENE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck