OML’er Irene haalt kracht uit collega Agnes: ‘Maken hetzelfde mee’

Irene haalt kracht uit haar collega Agnes
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Kijkers van Over Mijn Lijk hielden het niet droog toen Irene vertelde dat niet alleen zij ongeneeslijk ziek is, maar ook haar moeder. In een podcast legt Irene uit dat ze veel steun heeft aan haar collega Agnes, die hetzelfde meemaakt.

Irene en Agnes kregen kort na elkaar borstkanker. Op dat moment werkten ze samen in een coffeeshop en er ontstond al snel een bijzondere vriendschap. Omdat ze hetzelfde meemaken, begrijpen de twee jonge vrouwen elkaar als geen ander. Beiden halen hier veel kracht uit.

‘De enige vraag die ik had, was: ga ik dood?’

Irene, die we kennen van Over Mijn Lijk, was samen met haar moeder in het ziekenhuis toen ze de diagnose borstkanker kreeg. Haar moeder lijdt aan dezelfde ziekte. ,,In eerste instantie zeiden ze dat een mammogram niet nodig was op mijn leeftijd. Ze zeiden dat het allemaal wel oké zou zijn”, legt Irene uit in een podcast van het KWF. ,,Nou op een gegeven moment was er wel een punctie nodig en een mammogram. Dan kan je ook zelf wel gaan raden wat er aan de hand is.”

Agnes, collega en inmiddels goede vriendin van Irene, kreeg net daarna dezelfde diagnose. ,,Op dat moment was ik alleen, en dan zakt de grond echt onder je vandaan. Het was echt alsof er iets kapot in mij was, ik kon mezelf ook niet meer bij elkaar rapen”, vertelt Agnes in de podcast. ,,Ik heb alleen maar gehuild. De enige vraag die ik had, was: ga ik dood?”

‘Ik voelde me ineens gehoord’

Op het moment dat beide vrouwen te horen kregen dat ze borstkanker hebben, werkten ze samen in een coffeeshop. Bij Irene werd er eerst de diagnose vastgesteld, en terwijl zij behandeld werd, vertelde Agnes haar dat zij dezelfde ziekte heeft. ,,Ik weet nog dat ik toen volop in de chemo zat, dat jij mij opbelde en dat was wel een heftig telefoontje”, zegt Irene.

De jonge vrouwen konden vanaf dat moment veel kracht uit elkaar halen. ,,Iedereen probeert tegen je te zeggen dat het goedkomt. Terwijl ik denk: niemand weet of het goedkomt. Ik moest nog door een petscan, MRI en weet ik het allemaal. Dat moest allemaal nog uitgezocht worden. Mensen willen heel graag dat het goedkomt omdat ze hun eigen pijn niet willen voelen. Het was heel fijn dat ik iemand had die snapte waar het over ging. Ik voelde me ineens gehoord”, legt Agnes uit.

Triest: beide moeders dezelfde diagnose

Ook over hun moeders kunnen Irene en Agnes goed met elkaar praten. Niet alleen de moeder van Irene lijdt aan borstkanker, ook de moeder van Agnes heeft een lange tijd tegen de ziekte moeten strijden. Inmiddels is zij overleden. ,,Jouw moeder heeft het ook gehad”, zegt Irene tegen Agnes. ,,Ik weet hoeveel pijn je daarvan hebt gehad, dat ze daaraan is overleden. En dan kom jij ook nog eens aan de beurt. Ik vind dat verschrikkelijk.”

Tags

OVER MIJN LIJK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck