Omtzigt: ontslag Mona Keijzer door Rutte in strijd met reglement

Omtzigt Rutte schendt regels|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Piet Hein

Dat demissionair premier Mark Rutte CDA-staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zaterdag op staande voet heeft ontslagen, druist in tegen het reglement van orde van de ministerraad.

Zoiets past eigenlijk alleen in een presidentieel stelsel. Dat zegt oud-CDA’er Pieter Omtzigt, die nu een eenmansfractie vormt in de Tweede Kamer.

“Kennelijk kan een minister-president de telefoon pakken en ministers en staatssecretarissen ontslaan zonder kabinetsbesluit. In zijn eentje, per telefoon. Maar dat is vreemd”, aldus Omtzigt zondag in berichten op Twitter. “Het reglement is duidelijk: de minister-president mag een voordracht doen voor ontslag, maar het is aan de ministerraad om erover te beraadslagen en te besluiten. Dat is dus niet gebeurd.”

Volgens de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) zaterdag droeg Rutte “met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie vicepremiers” Keijzer voor ontslag voor, met onmiddellijke ingang.” Koning Willem-Alexander verleende de demissionair staatssecretaris vervolgens ‘op de meest eervolle wijze’ ontslag.

Tags

MARK RUTTEMONA KEIJZERPIETER OMTZIGT

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck