ON! noemt derde voorgenomen financiële sanctie NPO ondemocratisch

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Omroep Ongehoord Nederland (ON!) vindt de voorgenomen derde financiële sanctie van de NPO “onrechtvaardig” en “ondemocratisch”, schrijft het bestuur in een verklaring. De NPO maakte dinsdag bekend van plan te zijn ON! een derde financiële sanctie op te leggen. Aanleiding is het eind november verschenen tweede rapport van de Ombudsman van de NPO waarin staat dat de omroep de journalistieke code van de NPO in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws “stelselmatig heeft overtreden”.

“Ongehoord Nederland interpreteert het voorgenomen besluit van een derde sanctie door het NPO-bestuur als niet constructief en als een openbaring van de intentie om omroep ON! van de buis te halen”, schrijft het ON!-bestuur in de verklaring. “In een tijd dat tal van omroepen en de NPO zelf negatief in het nieuws komen door jarenlang grensoverschrijdend gedrag van presentatoren en leidinggevenden en een eenzijdige woke-benadering van tal van onderwerpen is het onrechtvaardig om uitgerekend één omroep voor een derde maal in korte tijd met een financiële boete te dreigen.”

Het bestuur stelt dat “het NPO-bestuur zich vooral door emoties laat leiden” omdat de tweede en de voorgenomen derde sanctie elkaar inhoudelijk overlappen. “Ongehoord Nederland voldoet anders dan andere organen binnen het publieke bestel aan de gewenste journalistieke eisen, is een loyale partner van collega-omroepen en heeft de deur altijd openstaan voor samenwerking”, aldus het bestuur.

Patroon

De Ombudsman van de NPO oordeelde dat de code, waaraan alle omroepen zich moeten houden, in 22 van de 23 uitzendingen van Ongehoord Nieuws is geschonden. Zo was er in veel uitzendingen sprake van “een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten”.

De eerste twee sancties van respectievelijk ruim 84.000 en ruim 56.000 euro werden in juli en december opgelegd. De eerste volgde eveneens na een rapport van de Ombudsman, die destijds klagers in het gelijk stelde dat ON! in zijn programma’s aantoonbaar onjuiste informatie had verspreid. De tweede boete volgde omdat de omroep van Arnold Karskens volgens de NPO niet voldoende bereid was om samen te werken binnen het omroepbestel. De tweede sanctie is nog niet officieel. ON! is daar tegen in beroep gegaan. ON! maakte ook bezwaar tegen de eerste boete, maar werd niet in het gelijkgesteld. Wel werd de sanctie verlaagd van 93.000 naar 84.000 euro.

De omroep heeft twee weken de tijd om te reageren op het voornemen van de NPO om een derde sanctie op te leggen. Pas daarna zal worden besloten of die boete daadwerkelijk wordt opgelegd en wat de hoogte daarvan is. Als dat is gebeurd, gaat de raad van bestuur van de NPO zich buigen over een mogelijke stap naar staatssecretaris van Media Gunay Uslu. De NPO heeft bij herhaalde overtredingen de mogelijkheid om een verzoek te doen aan de staatssecretaris om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Tot nu toe deed de NPO dat nog niet.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck