Ondanks felle tegenstand: in opspraak geraakte sjamaan trouwt Noorse prinses Martha Louise

Door: Charlotte Wijnen
25-10-2022

De Noorse prinses Martha Louise gaat trouwen met de omstreden sjamaan Durek Verrett. Al snel nadat het grote nieuws aangekondigd werd, ontstond er grote ophef. Durek is al meermaals onder vuur komen te liggen vanwege zijn controversiële uitspraken.

Hoewel koning Harald het paar zijn zegen heeft gegeven, wil het volk de sjamaan niet accepteren. The Times onthult dat een groot deel van het volk de Noorse monarchie nu negatiever beschouwt dan een jaar geleden. En dat heeft alles te maken met de relatie van Martha Louise en Verrett.

Controversieel

Ondanks dat Verrett een goede relatie heeft met zijn schoonfamilie, is het prins Haakon, de broer van Martha, opgevallen dat zijn uitspraken voor grote ophef hebben gezorgd. ,,Natuurlijk hebben we gemerkt dat een deel van wat er is gezegd en gedaan, voor nogal wat discussie heeft gezorgd”, zei Haakon. ,,Een deel ervan is ook controversieel.”

Zo heeft Durek vreemde opmerkingen gemaakt over dat hij mensen die ziek zijn kan genezen. Ook heeft hij gezegd dat hij na een maand in coma te hebben gelegen, op bijzondere wijze weer terugkeerde uit de dood.

‘Machtige wezens’

,,Toen ik ontwaakte uit een coma van een maand, kreeg ik te horen dat ik nooit meer zou kunnen lopen en dat ik niet meer dan een maand te leven had. Zeven verschillende specialisten vertelden me dat er geen hoop was. Maar toen kreeg ik bezoek van machtige wezens die me berichten gaven over hoe ik me moest instellen om dit te overleven”, is één van de uitspraken die Durek deed.

Kwakzalverij

Maar ondanks deze uitspraken heeft Martha toch besloten met de sjamaan te trouwen. Dat hij door het volk niet geaccepteerd wordt, heeft volgens Durek te maken met het feit dat ze wellicht ‘geen zwarte man in de koninklijke familie willen zien’. Maar volgens koninklijke expert Trond Noren Isaksen maakt het volk zich enkel zorgen over zijn ‘zakelijke praktijken’.

,,De grote meerderheid in Noorwegen denkt dat zijn handelspraktijken onzin en kwakzalverij zijn. En dat kun je niet echt rijmen met de rol van de koninklijke familie, die een onomstreden verbindende kracht voor de natie zou moeten zijn”, vertelt hij in The Times.

Meer DenD