Ongehoord Nederland: wij houden ons aan Journalistieke Code NPO

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Ongehoord Nederland houdt zich aan de nieuwe Journalistieke Code van de NPO die 1 juli ingaat. Dat laat de omroep aan het ANP weten. De aspirant-omroep stemde in met de nieuwe richtlijnen die de omroepen en hoofdredacteuren van de NPO hebben opgesteld voor journalistiek en journalistieke programma’s.

De omroep van Arnold Karskens heeft eerder drie sancties van de NPO gekregen. Twee hiervan werden opgelegd omdat de NPO vindt dat Ongehoord Nederland zich niet aan de huidige Journalistieke Code heeft gehouden. ON! bestrijdt dit en heeft de sancties aangevochten. Een derde sanctie kreeg de omroep opgelegd omdat de NPO vindt dan ON! niet goed samenwerkt met andere omroepen.

ON! stelt in een verdere toelichting dat de criteria van de nieuwe Code “terughoudender en zeer zorgvuldig toegepast dienen te worden wanneer mogelijk sprake is van political bias en er sprake is van een opinieprogramma, een minderheidsvisie in gepolariseerd politiek landschap waarin de publieke media de levende overtuigingen al geruime tijd onvoldoende weerspiegelen”.

Een van de belangrijkste veranderingen is dat de Code voortaan niet meer alleen geldt voor nieuws- en actualiteitenprogramma’s, maar ook voor uitzendingen in de genres sport en educatie. In de nieuwe Journalistieke Code is geen tekst opgenomen over racisme en discriminatie, iets waar de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme wel op had aangedrongen nadat de NPO-Ombudsman honderden klachten kreeg over een vermeend racistisch item van ON!. De Ombudsman concludeerde dat op basis van de huidige code niet getoetst kan worden of een item racistisch is of niet.

Wel staat in de nieuwe Journalistieke Code dat het vermelden van zaken als etnische afkomst, geaardheid of religie alleen gepast is wanneer dit relevant is voor een onderwerp of item.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie