Ongekend mooi eerbetoon aan Rob de Nijs

Rob de Nijs in Matthijs gaat door
Door: Jos La Grande
27-03-2021

Het was zangeres Willeke Alberti die met Voor eeuwig jong de laatste aflevering van ‘Matthijs gaat door’ memorabel afsloot met een eerbetoon aan Rob de Nijs. De 78-jarige hitzanger, die kampt met de ziekte van Parkinson, ontving een zesde Edison ditmaal voor waarschijnlijk zijn allerlaatste album.

Voor Willeke het moment om Rob de Nijs toe te zingen met het liedje dat de zanger ook op zijn repertoire heeft staan. Het werd na het optreden van André van Duin, Herman van Veen met ‘Opzij, opzij, opzij’ het derde prachtige moment in de eerste serie shows van Matthijs van Nieuwkerk.

De presentator kreeg te horen van de publieke omroep dat hij mag doorgaan met zijn programma in augustus van dit jaar. De kijkcijfers zijn dik in orde voor de show, die door Medialane wordt geproduceerd. Een mooi succes voor de dochter van Joop van den Ende. Want ook het sluitstuk van dit seizoen, waarin de Edison-winnaars in het zonnetje werden gezet, was er sprake van verschillende muzikale hoogstandjes.

Drone op primetime

Tijdens de openingsact met onder andere de grote ontdekking de eigenzinnige zangeres Sophie Straat, die moderne smartlappen fabuleus zingt, werden de camerabeelden geschoten met een drone, om precies te zijn met een 1 FPV Droneshot. Waarschijnlijk is dit nog nooit eerder vertoond tijdens een show op een Nederlandse zender op primetime op zaterdagavond.

Rob de Nijs kon zijn tranen goed bedwingen. Samen met Matthijs keek hij naar een optreden in DWDD van een jaar geleden. Hij zong toen het indrukwekkende ‘Niet voor het laatst’. Het aanvankelijke plan was om slechts twee minuten te laten zien, maar Matthijs besloot het hele nummer uit te zenden. Volgens De Nijs was het één van zijn mooiste optredens in zijn hele lange carrière.

Maanden nauwelijks gezongen

Of De Nijs ooit nog gaat optreden voor een publiek met fans is allerminst zeker. De laatste maanden heeft hij nauwelijks gezongen en voor zijn allerlaatste album had hij soms wel twee dagen nodig om een liedje op te nemen. Desalniettemin was het gesprek met Matthijs van Matthijs doorspekt met een overvloed van optimisme en reflectie.

De Nijs heeft de afgelopen 60 jaar de meeste hits gescoord van alle Nederlandse artiesten. Ritme van de regen was in 1963 zijn allereerste hitsong. Volgens Rob de Nijs staat de tekst, mede dankzij de Parkinson, hem nog volstrekt helder voor de geest.

Matthijs van Nieuwkerk nam overigens geen afscheid van Rob de Nijs aan het einde van de uitzending: ,,Rob, het ga je goed. Hou je haaks man, tot in augustus!”

DenD promoties