Ongekende catfight tussen rollenbollende Kamervoorzitters Khadija Arib en Vera Bergkamp

Khadija Arib onder vuur
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Een ongekende rel tussen oud-Kamervoorzitter Khadija Arib en de huidige voorzitter Vera Bergkamp voltrok zich gisteravond nadat bekend werd dat er een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag komt van de vorige parlementsvoorzitter. De vlam sloeg in de pan toen Arib het nieuws moest lezen bij NRC.

Op hoge toon eiste Arib woensdagavond laat van Vera Bergkamp een verklaring over haar werkwijze. ,,Opnieuw een anonieme politieke dolksteek in mijn rug”, aldus Arib, ,,Dit is de lelijkste kant van de politiek, een kant waar ik mij als Kamerlid én als Kamervoorzitter altijd tegen heb verzet.”

‘Achterbaks’

Niet alleen Bergkamp, maar het complete presidium van de Tweede Kamer, staat achter het onderzoek dat door de landsadvocaat is geadviseerd. Er zijn namelijk twee anonieme klagers, die in hun brieven Arib beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag. Er zou onder haar voorzitterschap sprake zijn geweest van een onveilige werkomgeving. En haar gedrag was bovendien een structureel probleem.

RTL meldde een jaar geleden over Arib dat ze de democratie zou ondermijnen door misbruik te maken van haar positie. Ook werd Arib achterbaks en onbetrouwbaar genoemd. Arib was onthutst over de aantijgingen destijds en noemde die op haar beurt weer achterbaks.

Nogal pikant is bovendien dat Aribs partijgenoot Mariëtte Hamer door het kabinet naar voren is geschoven om dergelijk grensoverschrijdend gedrag te bestrijden!!!

Beschuldigingen

Arib, 24 jaar lid van de Tweede Kamer, staat op het punt voorzitter te worden van een parlementaire enquête naar de aanpak van de coronacrisis door het kabinet. De beschuldigingen zijn een smet op een lang Kamerlidmaatschap en voorzitterschap van het parlement. Ze werd door vriend en vijand geprezen voor haar gedecideerde leiding in de debatten. Maar ze was populairder bij andere partijen en in de wandelgangen gingen er al langer verhalen rond over autoritaire gedrag.

Overigens was er al bij Arib irritatie over de keuze voor Bergkamp na de verkiezingen. De D66-kandidaat werd via handjeklap tussen VVD en D66 uitverkoren. VVD-leider Rutte had een groot conflict met Kaag over o.a. over zijn rol in de kabinetsformatie rond de positie van Omtzigt (‘Hier scheiden onze wegen’). Als gebaar van goede wil kozen de VVD’ers voor Bergkamp en ze lieten Arib als een baksteen vallen. De publicatie bij RTL over haar gedrag hielp uiteraard ook niet.

Rollenbollend

Dat de twee Kamervoorzitters rollebollend door de gangen van de Tweede Kamer gaan, is een bizarre gebeurtenis, nog nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van het Nederlandse parlement.

De positie van Vera Bergkamp is trouwens zeer zwak. Ze heeft debatten niet in de hand. De D66’er heeft moeite om de orde te handhaven. Dat komt met name door het wangedrag van de Kamerleden van Forum voor Democratie, die debatten structureel proberen te ontregelen. Vorige week liepen de leden van het kabinet nog de Tweede Kamer uit toen Kamerlid Thierry Baudet beweerde dat Sigrid Kaag op een Britse spionnenschool heeft gezeten.

Bergkamp reageerde ten einde raad. Uiteindelijk ontnam ze Baudet het woord. Het aantal fracties is door talloze afsplitsingen inmiddels gestegen tot 20. Ook dat leidt tot ellenlange ordedebatten.

Bergkamp weg?

In de Tweede Kamer gaan stemmen op om Kamervoorzitter Bergkamp langzaam naar de uitgang te duwen van de ‘apenrots’. Zo wordt er gespeculeerd dat ze mogelijk Shula Rijxman, de voormalige NPO-voorzitter, zou kunnen opvolgen als wethouder in Amsterdam. Rijxman, ook D66, ligt onder vuur vanwege de schijn van belangenverstrengeling toen ze destijds in Hilversum nog regeerde over de publieke omroep.

Tags

D66PVDATWEEDE KAMERVERA BERGKAMP

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck