Ontwerper Iris van Herpen blij met prijs

ARNHEM – De internationaal gelauwerde modeontwerper Iris van Herpen krijgt maandagavond de Johannes Vermeer Prijs 2017. “Het is fijn dat mode gezien wordt als een serieuze kunstvorm”, zegt de ontwerper. Voor de 100.000 euro die bij de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten hoort, heeft ze al een goede bestemming gevonden.

Van Herpen krijgt de prijs voor haar hele oeuvre. Ze maakte creaties die gedragen worden door topvrouwen als Björk, Lady Gaga en Beyoncé. In het Metropolitan Museum of Art in New York hangen zes creaties van haar. Ook in andere vooraanstaande musea in het buitenland wordt werk van Van Herpen getoond.

De jury prijst Van Herpen wegens haar grensverleggende en interdisciplinaire ontwerpen, waarin zij uitzonderlijk talent en ongebreidelde nieuwsgierigheid verbindt aan vernieuwende digitale technieken en ambachtelijk vakmanschap.

Teamprestatie

De modeontwerper is buiten eigen land een gevestigde naam. Dat ze in Nederland weinig bekendheid geniet, stoort Van Herpen niet zo. “Het is lekker rustig”, zegt ze. “En het gaat natuurlijk om mijn werk.” Dat die erkenning er nu is, doet haar overigens wel goed. Maar dat ze de prijs in de wacht heeft gesleept vindt ze vooral een teamprestatie. “We hebben het met z’n allen gedaan.”

De 100.000 euro die aan de staatsprijs zijn verbonden, wil ze aan drie projecten besteden. “Allereerst wil ik geld steken in materiaalontwikkeling”, legt Van Herpen uit. “Daarnaast heb ik in januari in Parijs een show en ben ik bezig met het uitgeven van een boek met creaties.” Voor de uitgave werkt ze samen met een grote uitgever.

 

BuzzE