Ook corona en homoseksualiteit aan bod in 4 mei-toespraak

Door: DitjesDatjes
19-02-2021

Ook het coronavirus en de vrijheid van homoseksuele mensen komt aan bod in de 4 mei-toespraak van André van Duin. Dat vertelt hij aan tafel bij Jinek. Vrijdag werd bekend dat Van Duin tijdens de Dodenherdenking de toespraak op de Dam in Amsterdam houdt.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Ik ga meestal naar de Westerkerk, daarachter heb je het homomonument”, vertelt hij. Wanneer presentatrice Eva Jinek hem vraagt of dat in zijn toespraak ook aan bod komt, bevestigt hij dat. “Zeker. Dat ligt natuurlijk dicht bij mij, dus daar ga ik het wel over hebben, ja.”

Ook het coronavirus komt aan bod in zijn toespraak. “Nou wel in het teken van de vrijheid natuurlijk”, vertelt Van Duin. Daarnaast benadrukt hij dat mensen nu beperkingen hebben, maar dat de oorlog nog een stuk erger was. “Als je dat vergelijkt met de oorlog, wat er toen allemaal niet kon.”

Van Duin, geboren in 1947, groeide op tussen de puinhopen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerde Rotterdam. Hoeveel publiek er bij de plechtigheid kan zijn is nog niet bekend. Dat hangt af van de coronamaatregelen die op dat moment gelden, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Vorig jaar, bij de 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, sprak koning Willem-Alexander op de vanwege corona vrijwel lege Dam. Het was toen voor het eerst dat het staatshoofd sprak tijdens de Nationale Herdenking.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD