Ook Emile gaat gourmetten

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Als je de media moet geloven, gaat de helft van Nederland met de kerstdagen uit eten en de andere helft gaat op wintersport. De thuisblijvers bestellen exquise eten bij de supermarkten: heilbot, coquille Saint Jacques, gamba’s en hert. Op Eerste Kerstdag is welhaast iedere Nederlander een gourmet.

Gewoon thuis

De werkelijkheid is een slagje anders. Ruim een op de tien Nederlanders gaat met de feestdagen uit eten en ‘slechts’ 7% gaat op wintersport. Dit betekent, dat het overgrote deel gewoon thuis is of bij familie en vrienden.

In minstens 30% van de gevallen gaan we gewoon gourmetten. Ik ook, op Eerste Kerstdag bij onze oudste dochter in Rotterdam. Ik zou wel een stuk of vier schoteltjes met schoonmaakazijn rondom het gourmetgebeuren neerzetten om de reuk enigszins te neutraliseren.

Uren aan tafel

Bij ons begint het feest traditiegetrouw op kerstavond met cadeautjes en gedichten: dat is mijn grote hobby. De kinderen met aanhang en kleinzoon Olivier blijven eten en slapen. Ooit zaten wij uren aan tafel, maar daar hebben we helemaal geen zin meer in en Olivier al helemaal niet.

Ons kerstavond-menu is al jaren ongeveer hetzelfde en is allesbehalve exclusief, maar wel lekker. Drie voorgerechtjes: pasteitje, steak tartare en moeders groentesoep, waarschijnlijk de lekkerste ter wereld.

Vroeger

Het hoofdgerecht is varkenssaté met een speciale marinade. Met stokbrood, een flinke klets knoflookboter en frietjes. Die zijn niet meer zelfgemaakt, want sinds anderhalf jaar hebben we een nieuwe keuken. De oude keuken met ingebouwde friteuse verdween. We hebben nu een Airfryer. Het wordt nooit meer zoals vroeger.

Vroeger gaf ik rustig 30 euro uit voor een fles rode wijn maar die tijd is voorbij. Ik heb zo vaak dure wijn gekocht die tegenviel. Met de Vivino-app in de hand heb ik bij talloze supermarkten de kwaliteit van de wijn gecontroleerd. De La Mascota, een Malbec met een vriendenprijs van ruim 7 euro, beviel mij het best. Op Vivino met een 3,7 gewaardeerd. Niet dat dit iets zegt.

Slikken kreng

Het is een volle geur en smaak van zwart bosfruit, pruimen en zwarte peper. Met vrij zachte tannines en een pittige afdronk. Dit verzin ik niet zelf, maar schrijf ik over van de recensent van Vivino. Ik ben meer van: slikken kreng.

Het nagerecht wordt meestal overgeslagen voor de koffie met Drambuie (dochter Jessica), Irish Coffee (mijn vrouw) of grappa (ik).

Ik wens u oprecht mooie, rustige, stijlvolle en harmonieuze feestdagen toe.


 

Tip van de Week:

Wijnvlek

  • Met de feestdagen in het verschiet, loopt u grote risico op een grote wijnvlek in uw hagelwitte tafelkleed. U wil zout op de vlek strooien of deppen met witte wijn. Fout, dat helpt niet. U moet gewoon verder eten en daarna het tafelkleed in een emmer heet water onderdompelen met een flinke scheut Vanish Oxi Gel of een ander oxi-middel. De wijnvlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Tags

COLUMN EMILE BODECOLUMN HUISHOUDBODEEMILE BODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck